lördag 6 oktober 2012

Gräddig grönkålspanna med skinka och ägg - lättlagad lunch på LCHF-vis



Det här är en lättsam och lättlagad lunchrätt som passar alla som äter enligt LCHF, och förresten alla andra också som försöker dra ned på kolhydrater utan att låsa sig vid en enda kosthållning. Vi åt grönkålspannan förra helgen, och den föll även maken i smaken. Men han ville ha potatis till, och det fick han förstås så gärna. Den egenodlade smakar förstås extra gott.

Grönkål är - precis som all sorts kål - supernyttig, och innehåller massor med vitaminer och mineraler. Jag älskar grönkål i alla former och hade tänkt mig att skörda egen, frodig och grönskande kål, men icke! Det blev ingenting av de mödosamt planterade fröna. Vi tror att harar och rådjur har mumsat i sig nyttigheterna. Hoppas de blir pigga! Jag fick köpa min grönkål i stället, och det gjorde jag på Bondens marknad.


1 stånd grönkål, ca 75 g färdigansad vikt
2 dl grädde - ev av alternativ sort
lite örtsalt - jag använde Renée Voltaires örtsalt med ramslök, som är en favorit just nu
ca 50 g riven, smakrik ost
2 stora, ekologiska ägg
ca 100 g rökt skinka
5 romanticatomater eller körsbärstomater
lite svatpeppar från kvarn

Ansa grönkålen och skär bort den grövsta biten av stammen. Grovstrimla.
Koka upp grädde med lite valfritt örtsalt, och lägg ned kålen.
Låt puttra på svag värme under lock ca 5 minuter, så den mjukar.
Ta bort locket, och låt puttra ihop så det blir krämigt, någon minut.
Strö över osten, och knäck försiktigt ned äggen.
Lägg på skinka och halverade, lätt urkramade tomater.
Lägg på lock igen, och låt stå på svag värme tills osten smälter och äggen stannat så mycket som du önskar.
Min panna stod nog på nästan 10 minuter, för jag vill ha äggen fasta.
Servera med sallad.






6 kommentarer:

  1. Den provar vi i halvstorlek och med löjligt ofet grädde. /Sverkers husse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men hallå, varför halvstorlek? Ska inte Sverker få en portion också? Roligt att du vill prova i alla fall, men jag skulle nog rekommendera olöjligt fet grädde i den här rätten. Jag tror det blir godare. Ha en fortsatt härlig helg, både Sverker och Husse!

      Radera
  2. Det här såg alldeles toppengott ut! :)
    Ha en härlig söndagskväll!
    / Sonja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Sonja! Godare än det ser ut faktiskt. Jag tycker det är jättesvårt att få till rättvisande bilder nu i höstmörkret.
      Ha en fin söndagskväll du också!

      Radera
  3. Mmm! Det här ser gott ut! Testar att nog att ta salami och fetaost i, så behöver jag inte handla ikväll! tack för ett bra recept!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lina! Det går säkert precis lika bra med salami och fetaost: Kul att du kikade in hos mig, välkommen tillbaka!

      Radera