onsdag 24 oktober 2012

Gomorrongröt för trögmagade - med plommon, canihua, boveteflingor och frön



Idag får du recept på ännu en favoritgröt, som är full med nyttigheter och bra att starta dagen med. Och jag lovar, den mage är inte född, som fortsätter att "hålla på sig" efter att ha tagit ett nappatag med den här gröten!

Canihua är ett naggande, nyttigt, glutenfritt litet frö som härstammar från Peru, och som innehåller massor med protein, nyttiga fettsyror och mineraler. Det har dessutom lågt GI-värde, så hälsofördelarna bara staplas på varandra! Fröet kan fortfarande vara lite svårt att få tag på, men be din handlare ta hem det. Biofood har det t ex i sitt sortiment. Om du inte hittar det kan du ersätta med amaranthfrön eller quinoaflingor. Enligt tillagningsanvisningarna ska canihua koka 20 minuter, men eftersom jag lägger dem i blöt tycker jag det räcker med 10 minuters koktid.

Det blev en rejäl och mättande portion gröt, så den tilltänkta frukostmackan fick vänta en stund till förmiddagsfika. Det blev mitt egenbakade fröknäcke med skinka, ruccola och avocado.

Till en portion gröt:

½ dl canihuafrön
½ dl boveteflingor
1 msk pumpafrön
1 msk solrosfrön
4 - 6 urkärnade katrinplommon - beroende på storlek
1 3/4 dl vatten
1 msk mandelolja eller kokosolja

Lägg plommon, frön och flingor i en kastrull, slå på vatten, lägg på lock, och låt stå över natten.
Koka upp, och låt småkoka på svag värme 10 minuter.
Rör ned mandeloljan och servera genast med valfri mjölk och ev en klick lättsötat äppelmos.



PS Testa gärna också mina ugnsbakade paprikor med örtdoftande fyllning av svamp, spenat och canihua, som jag har i gröten. Riktigt härlig höstmat nu när paprikorna är så fina. DS

4 kommentarer:

  1. låter mycket gott :) hur gjorde du med sköljningen? jag har canihua hemma, men har dragit mig för att koka det då det inte går att skölja (åker igenom även de minsta hålen i silen) som det står att man ska göra med det :(

    önskar dig en finfin kommande vecka :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Molly! Vet du, jag sköljde inte canihuan alls, det stod inte på min förpackning. Men om du ändå vill göra det, kan du göra som jag har gjort med amaranthfrön, som ju är lika pyttesmå. Lägg en rejäl bit gasväv - eller en riktigt tunnsliten handduk - i en lite större, ganska tät sil, slå på rikligt med vatten, skölj runt med handen, och låt vattnet rinna igenom. Lite "pickligt", men det fungerar.
      Ha en bra vecka du också!

      Radera
  2. Deilig oppskrift! Kan ikke vente til å prøve det, tusen takk Kjersti! Vil definitivt dele den i bloggen min. Ha en strålende dag :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv! Vad roligt att du vill testa gröten, då hoppas jag att den faller i smaken! Ha det jättebra du också!

      Radera