fredag 19 oktober 2012

Glutenfria jordnötsbullar på LCHF-vis



Jag hittade ett jättegott jordnötssmör av märket Green Choice på Hemköp, och det satte igång experimentlustan. Bl a blev det de här goda jordnötsbullarna, som är riktiga LCHF-bullar. Jordnötssmöret är ekologiskt, och innehåller bara varsamt rostade jordnötter och lite havssalt. Smöret är krämigt i konsistensen, och riktigt, riktigt gott i mitt tycke. Andra bra märken på jordnötssmör är Monki, Urtekram eller Kung Markatta. Undvik de jordnötssmör som innehåller alla möjliga konstigheter som socker, olja, härdat vegetabiliskt fett, konsistensgivare m m. Läs på burken helt enkelt!

200 g ekologiskt jordnötssmör - som bara innehåller rostade jordnötter och halvssalt
5 stora ägg
2 msk färskpressad citronsaft
1½ dl kokosmjöl
3 msk malda psylliumskal/husk
1½ tsk bakpulver
1½ tsk bikarbonat
½ tsk salt

Vispa ihop jordnötssmör, ägg och citronsaft, gärna med elvisp så det blir slätt.
Blanda kokosmjölet med husk, salt, bikarbonat och bakpulver, och rör ned i smeten.
Blanda om väl och låt svälla 10 minuter.
Rör om igen, och klicka ut 8 - 10 bullar på bakpapprad plåt.
Jämna till ytan med oljade händer.
Grädda i 200 graders ugnsvärme ca 10 - 12 minuter.
Låt svalna på galler, med eller utan bakduk över.

PS Jag har också bakat bullarna på cashewnötssmör från Monki. Jättegoda de också! Jag kan inte riktigt svara på varför bullarna krackelerar lite i ugnen, men det har ingen som helst betydelse för smaken. Av någon lustig anledning blir det dessutom mer framträdande på bilden än i verkligheten. Förresten ser det ganska trevligt ut! Lite sprickor har de flesta av oss! Det perfekta är överskattat! DS










11 kommentarer:

  1. Oj, vad mumsigt och bra! :-)
    Snabt och enkelt också. ;-)
    Ska se om jag har tillräckligt med cashewsmör hemma annars blir det nog att prova på hasselnötssmör för det har jag massor av! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Superenkelt! Gjorde bullarna igår, och har ätit en till frukost. Riktigt god. Klart det går bra med hasselnötssmör. Själv är jag superallergisk mot hasselnötter, men cashew och jordnötter går bra. Klurar på att försöka göra bullarna med hampasmör också, som jag har hemma. Vi får se när jag ätit upp de här. Ha det gott!

      Radera
    2. Gick precis som du säger bra med Hasselnötsmör också. Sitter och mumsar på dem just nu. ;-)
      Inget för dig då, men om nån annan undrar...

      Radera
    3. Men så kul att det gick bra, Malin! Tack för att du delade med dig! Ha en fortsatt bra fredagskväll!

      Radera
  2. Det här låter ju bara FÖR gott!! Sparas direkt!
    Det jordnötssmöret brukar vi också köpa på Hemköp. Riktigt gott!! :)
    / Sonja

    SvaraRadera
  3. Vilket bra recept! Sparas på en gång! :)
    Ha en toppen kväll!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
  4. Tack, Sonja och Lana! Ni får ta och pröva ni också. Nu har ju Malin också testat och godkänt receptet. Ha en fortsatt trevlig kväll ni också!

    SvaraRadera
  5. Nu är de i ugnen så jag hoppas de ska smaka! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men oj så spännande! Då håller jag alla tummar och lite till för att bullarna ska bli goda! Önskar dig en fortsatt trevlig helg! Hör gärna av dig igen och berätta hur det gått.

      Radera
    2. Det blev jättegott!! Ska definitivt göra det fler gånger. Imorgon ska jag testa göra ditt knäckebröd. Tack för all inspiration du ger!
      Mvh Lina.

      Radera
    3. Vad glad jag blir, Lina! Då håller jag tummarna för att knäcket också blir lyckat. Håller precis på att göra en ny sats, det försvinner så oroväckande fort härhemma. Har upptäckt den skyldige! Maken går och nallar och bryter sig en bit då och då, haha! Men det får han förstås så gärna. Ha det bra!

      Radera