onsdag 10 oktober 2012

Blåbärsmoussetårta à la Josefin



Idag fyller min matochpratblogg 2 år, och traskar faktiskt genom livet på ganska stadiga egna ben. Tänka sig! Det hade jag nog inte kunnat drömma om den där kulna oktoberdagen, när jag ganska snubblande började min matbloggsbana, att jag nu två år senare skulle ha gjort 750 inlägg (det här inlägget är faktiskt det 750:e), och med raska steg närmar mig 300.000 besökare. Jätteroligt! Tusen, tusen tack till alla er som så troget följer mig, och tack för positiva kommentarer och mail!! Det värmer!

Som ni ser har bloggen fått en liten make-over, och det tackar jag svärson Anders för! Jag är egentligen emot skönhetsingrepp och ansiktslyftningar, och vurmar för rätten att få åldras naturligt och i fred, men gör ett undantag för bloggar. De kan behöva föryngras ibland!

Idag ska i alla fall firas, den saken är klar! Och det får bli med Josefins blåbärsmoussetårta.

I slutet av augusti fyller min äldsta dotter Josefin år. Så länge jag kan minnas har hon älskat blåbär, och alltid önskat sig blåbärstårta på födelsedagen. Kanske helt enkelt för att hon är född i blåbärstiden, när skogen brukar vara full av de mörkblå små dyrgriparna, och när de är som allra, allra finast! Men tårtan går att göra året om, nuförtiden kan man ju få tag på odlade blåbär mitt i smällkalla vintern.

Jag fick förtroendet att baka födelsedagstårtan även i år, och den här gången blev det en variant med en enkelt hopkommen blåbärsmousse av färdig blåbärssylt och smetana. Eftersom blåbärssylt/marmelad kan variera både i konsistens och sötma får du pröva dig fram om du vill försöka dig på att göra tårtan, vilket jag naturligtvis rekommenderar dig att göra! Min sylt var ganska söt och inte så  fast i konsistensen, men din sylt eller marmelad kan ju vara annorlunda. Kanske behövs lite extra vatten om sylten eller marmeladen är väldigt fast i konsistensen, kanske behövs det lite extra socker eller vaniljsocker. Smaka av mousseröran helt enkelt.
Så här gjorde i alla fall jag min tårta till Josefins ära. Och nu även till bloggens ära! Ha en riktigt fin dag allihop! Hoppas ni vill fira med mig! Hoppas också att ni hänger med i mina mateskapader ett tag till, för ännu har jag inga planer på att sluta.

1 dl färdigt mandelmjöl
1 dl kokosflingor
1 dl rårismjöl
3/4 dl ljust rårörsocker
1 tsk bakpulver
2 tsk malda psylliumskal/husk
3 stora ägg

2 ½ dl blåbärssylt + 1 - 2 msk vatten
4 - 5 gelatinblad - ta 5 om din sylt är lös
1½ burk Smetana - 300 g
1-2 tsk vaniljsocker

ev 1 - 2 msk kokoslikör eller citronlikör

1 ask blåbär
1 - 1½ dl vispgrädde

Blanda alla torra ingredienser i en bunke, och rör ned de lätt uppvispade äggen.
Blanda om väl till en jämn smet.
Häll smeten i en springform, med löstagbar kant. Jag fodrade också botten med bakplåtspapper och smorde kanterna på formen med en aning kokosolja.
Grädda i 175 graders ugnsvärme, längst ned i ugnen, ca 12 minuter. Känn med provsticka.
Låt kakan svalna i formen.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten, ca 10 minuter.
Smält blåbärssylten på svag värme tillsammans med ev vatten.. Höj värmen lite, och rör sylten slät och fri från ev geléklumpar.
Läg ned de urkramade gelatinbladen i den heta sylten, och rör tills de smälter helt.
Låt svalna till rumstemperatur, och rör då ned smetanan. Vispa om väl. Smaka av med vaniljsocker.
Droppa ev likör på tårtbotten.
Häll smeten på tårtbotten - fortfarande i formen. Eftersom det kan bildas en liten glipa mellan tårtbotten och formen vid gräddningen, kan man fodra med en tårtremsa (som kan köpas i speciella köksbutiker eller på nätet). Du kan också tillverka en egen genom att klippa ett over-headark i tre delar på längden och tejpa ihop till en lång remsa.
Det är inte helt nödvändigt, men gör att moussen inte rinner ned över kanterna.
Täck över med folie eller Glad Pack, och ställ kallt i kylskåpet till nästa dag.
Garnera med färska blåbär och gräddtoppar eller spritsad grädde strax innan tårtan ska ätas.









11 kommentarer:

  1. Grattis, grattis på 2-årsdagen! :)
    Tårtan ser fantastiskt god ut! Mums!
    Ha en underbar onsdag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  2. HURRA!!! Du är så himla bra och duktig och inspirerande, och betyder så mycket för så många! Kom ihåg det! Puss mum!

    SvaraRadera
  3. GRATTIS!!!! Du är fantastisk!!!! Jag tillhör ju dem som får äran att smaka av dina bloggcreationer!!!! HURRA!!!!

    SvaraRadera
  4. Grattis mamma! Du är bäst! Är glad att få vara med och smaka på härligheterna och experimenten! Du är inspirerande! PUSS

    SvaraRadera
  5. Grattis! Jag håller med dig om skönhetsingrepp, men sidan blev jättefin!
    Tårtan ser ljuvlig ut och kommer definitivt provas framöver! Ser fram emot 750 nya inlägg :-). (Blir nästan avundsjuk på din familj som har all inspiration i sin närhet!) Ha en fin Blogg-födelsedag!

    SvaraRadera
  6. Hej Kjersti och grattis bloggen på tvåårsdagen!

    Jag läser din blogg flera gånger i veckan och du inspirerar mig verkligen till att testa alla "alternativa" kuligheter som ploppar upp överallt. Dina olika sorters glutenfria bröd är en favorit, likaså din otroligt goda morotstårta! Jag bjuder ofta på den och får alltid hurrarop :)

    Som sagt, tack för inspirationen och för att du får mig att våga och vilja prova!

    Stor grattiskram från Sara i Åre

    SvaraRadera
  7. Tack tack, massor med tack, allihop, för beröm, uppmuntran och pepp!!
    Och Sara, så glad jag blir över att du gillar morotstårtan! Då hoppas jag att även blåbärstårtan ska falla i smaken. Och Maria, jag lovar inte 750 inlägg till, men så länge jag tycker det är roligt så fortsätter jag. Och än så länge är det jätteroligt. Ha det bra alla!

    SvaraRadera
  8. Helt underbart Kjersti.. Jag kommer ihåg när det började.. Så fantastiskt roligt!!! Ville bara säga Grattttttttis!!! och lycka till..

    Kram,
    Susheel
    x

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack, Susheel! Hoppas allt är bra med dig och familjen! Du tittar väl in till mig på måndagar när jag bjuder på vegetariskt? Ha det bra! Kram!

      Radera
  9. Grattis Kjersti! Härligt med all kreativitet. Min syster hade sett dig i Buffé och förstått vem du var. Din berömmelse växer! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, tack Maria! Så kul att höra av dig! Berömmelse och berömmelse, men det var förstås jätteroligt att vinna pris i Buffé och få med tårtan på ett helt uppslag. Extra kul att jag hört flera som vågat sig på att testa den och blivit nöjda. Må så gott och hälsa familjen!

      Radera