måndag 21 maj 2012

Läckra potatisbullar med vårligt grön sås - med ärtskott, smetana, solrosfrön och parmesan



Här kommer förslag på en bra vardagsmiddag, i synnerhet om det är en måndag, och man kanske har kvar överbliven, kokt potatis från helgen. Det hade jag, så de förvandlades till läckra potatisbullar, som fick sällskap av en vackert vårgrön sås med ärtskott, smetana, parmesan och solrosfrön. Om du har nässlor på knuten kan du gott pytsa i några späda toppskott av dem också, så får du i dig lite extra järn och kisel och det blir en uppgradering både när det gäller smak och nyttighet.

Smetana har -  som jag skrev igår när nässelsoppa stod på menyn -  sitt ursprung i Östeuropa, och är kort och gott syrad grädde. Den kan bytas mot crème fraiche eller turkisk yoghurt som är magrare alternativ. Äter du inte mjölkprodukter alls hoppar du över parmesanosten och använder någon alternativ variant av crème fraiche. Äter du inte ägg kan du ersätta dem med No-egg eller lite sojamjöl.

En härlig vegetarisk måndag önskas ni alla!

500 g kokt, kylskåpskall potatis
2 stora ägg
1 msk Persaillade
olja till stekning

50 g ärtskott
50 g solrosfrön - ca 1 dl
1 medelstor vitlöksklyfta
½ burk smetana - ca 1 dl
35 g färskriven parmesan
Himalayasalt från kvarn

machésallad och röd paprika

Skala och riv potatisen grovt och blanda till en jämn smet med ägg och krydda.
Stek potatisbullarna gyllenbruna på båda sidor i oliv- eller rapsolja.

Grovklipp ärtskotten i mindre bitar, och blanda sedan alla ingredienser i mixern. Kör till en jämn sås, och smaka av med salt.

Servera potatisbullarna genast med såsen, machésallad och röda paprikaringar.









7 kommentarer:

  1. Vilken spännande rätt. Bra när man kan göra en ny rätt av gårdagens mat.

    SvaraRadera
  2. Så fint det ser ut, såsen lät ju spännande med ärtskotten i.

    SvaraRadera
  3. Visst är det perfekt när man kan ta tillvara rester och förvandla dem till något nytt och spännande! Såsen med ärtskotten gjorde verkligen det lilla extra. Ha det bra allihop, Milla, Anki och Håkan! Visst är det underbart att det blivit sommar!

    SvaraRadera
  4. Vilket fint och kreativt recept Kjersti!
    Jag har snöat in mig på ärtskott, tycker det är mums!
    Överbliven potatis är lyx, jag stoppade mina innanför smördeg, gjorde paket och slängde med lite getost. Mums för potatisrester!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack! Ditt eget förslag var inte fy skam heller, det lät ju hur gott som helst! Där ser man verkligen vilka läckerheter några kokta potatisar kan förvandlas till! Ha det bra!

      Radera
  5. Åh bra tips! Älskar potatisbullar! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bra om jag kunde bidra med ett tips, Tess. Jag gillar också potatisbullar, särskilt om de blir lite uppiffade med kryddor.

      Radera