lördag 12 maj 2012

Galetter - glutenfria bovetepannkakor - med pesto, spenat, ruccola och räkor





Galette är en fransk specialitet, som passar oss glutenintoleranta alldeles förträffligt. Det är nämligen en sorts tunna crépes som är gjorda av bovetemjöl. I Frankrike kan man köpa dem överallt, det finns creperier i snart sagt varenda hörna. Fyllningarna kan variera, men den ursprungliga, genuina fyllningen lär ska bestå av skinka, ost och ett stekt ägg.

Här i Uppsala finns ett creperie, som serverar utsökta galetter med allehanda goda fyllningar,
Creperie Lemoni. Det är verkligen värt ett besök! Det är trivsamt och dessutom prisvärt. När jag var där med några vänner, tillika gamla kollegor, nyligen tog jag en galette med fyllning av kyckling, fetaostkräm och ruccola, ett glas vin och en capuccino. Notan landade på under tvåhundra kronor, så det kan man verkligen inte klaga på! Mätt blev jag också. Efterrättscrepesen är gjorda på vetemjöl, men det är inga problem att få sin egen glutenfria efterrättsvariant om man är glutenintolerant.

Tyvärr ligger créperiet lite undanskymt, inne på en gård, så jag tror att många Uppsalabor missat det. Det måste det bli ändring på! Rekommenderas å det varmaste!

Så här gjorde jag mina galetter:

2½ dl ljust bovetemjöl
2 krm salt
2½ dl vatten
1 stort ägg, ca 65 g
smör/olja till stekning


Blanda mjöl och salt och vispa ut med hälften av vattnet.
Vispa i ägget och sedan resten av vattnet. Vispa ordentligt till en klumpfri smet.
Låt svälla 3 - 4 timmar i rumstemperatur, eller gärna över natten i kylskåp.
Grädda 4 stora, tunna galetter av smeten, alternativt 8 mindre.



Toppa med något gott. Ta det du tycker om. Är du vegetarian toppar du förslagsvis med champinjoner och kronärtskockshjärtan, eller kanske avocado.

Det här hade vi, men det är bara ett förslag.
En olivpasta som jag köpte på Cypern. Det går precis lika bra med någon pesto, köpt eller hemgjord.


Därefter några nävar färsk babyspenat och ruccola.


Ett lass skalade räkor - färska, eller frysta tinade, och så många du har lust och råd med


En sås att ringla över. Jag blandade ca 2 dl Turkisk yoghurt med en pressad vitlöksklyfta, 50 g fårost och 6 mixade, soltorkade körsbärstomater, och toppade md några extra tomater. Supermumsigt!!


12 kommentarer:

  1. Nu blir jag så där glad igen av att läsa din blogg! Dit måste jag gå när jag är ner till Uppsala härnäst. Så skönt att veta säkert vad man äter! Tack för tipset om efterrätten! Nu vill jag också uppmana alla läsare i närheten av Uppsala "gå för all del dit och ät!". :-)
    Ett sådant ställe behövs så väl! //Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter som en god idé att du vill besöka Creperie Lemoni, Anne! Välkommen till Uppsala! Hoppas du ska bli lika nöjd och belåten som jag blev. Roligt om jag kan förmedla lite tips som är användbara. Ha det bra, och hoppas du får en fortsatt fin helg!

      Radera
  2. Ja Creperie Lemoni är verkligen värt ett besök!! Men gör man dem hemma så kan man ju välja fyllning helt och hållet själv, så det här får jag ge mig på någon gång! Gott ser det ut!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör det! Har ingen aning om hur Lemoni gör sina galetter, men jag tycker mina blev riktigt lyckade. Och fyllningarna kan som du säger varieras i all oändlighet efter tycke, behov och kassa.

      Radera
  3. Tack för inspiration till fyllning av galetten! Vi har just köpt en galette-maskin eftersom det inte riktigt funkade i stekpannan, och ikväll gjorde vi galetter med din fyllning, det blev supergott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Christina, vad kul att galetten och fyllningen föll i smaken! Vad lyxigt med en speciell galettemaskin! Ha det bra och välkommen åter!

      Radera
    2. Ja, väldigt lyxigt med egen apparat:-) Jag köpte den på:
      http://www.tretti.se/sok?q=crepes
      , och eftersom priset var rätt lågt trodde jag inte den skulle vara mycket att ha, men den fungerar helt perfekt. Termostaten gör att man utan vidare kan knäcka ett ägg och vänta på att det ska 'stanna' utan att riskera att bränna vid den tunna galetten.

      Radera
    3. Kul! Ska gå in och kolla, låter frestande att köpa en! Ha en fortsatt bra dag, här regnar det så det blir nog innestök för min del.

      Radera
  4. Tack för receptet! Ska prova det imorgon. Kommer även att ersätta lite av mjölet med havrekli om det går. Någon som har testat det?

    mvh
    Oskar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Oskar! Jag har inte testat med havrekli, men det borde väl gå. Tror dock inte att du ska ta så mycket av det eftersom det är rätt grovt. Men att byta en del av bovetemjölet mot vanligt havremjöl skulle säkert fungera också. Hör gärna av dig igen och berätta hur det gick. Må så gott och ha en fortsatt härlig helg!

      Radera
  5. Hej igen!

    Nu har jag provat lite olika varianter.

    Jag söker ju ett glutenfritt alternativ till pitabröd, så det jag gör nu kanske inte längre kan kallas för galetter.

    Jag ersätter 1 1/2 dl av bovetemjölet med 1 dl havregryn, samt 1/2 dl havrekli. Sedan ökar jag även mängden vatten. Jag häller på lite till dess att jag är nöjd med konsistensen på smeten. Det kvarstår lite laborerande med mängder innan jag är nöjd, men på det stora hela så blir det bra.

    Det blir en lite matigare pannkaka, och dessutom har den de positiva effekter som just havren har i sig.

    I går blev det en efterrättsvariant då jag tillsatte 1/2 malda hasselnötter till smeten. Perfekt att servera med bär och annat gott.

    Ha en fortsatt bra midsommar!

    mvh
    Oskar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Oskar! Tack för din kommentar, och så kul att du testar lite olika varianter! Det är ju det som är så kul med matlagning och bakning, att det finns så stora möjligheter till variation och improvisation. Pitabröd har jag också trixat med, men inte lyckats få till något superrecept precis. I alla fall inte tillräckligt bra för att lägga det på bloggen. Får testa vidare. Havre har precis som du säger positiva egenskaper som är hälsofrämjande, och det har ju även bovete, så en mix av dem båda blir säkert jättebra. Ha en fortsatt skön sommar du också!

      Radera