torsdag 3 maj 2012

Lättlunch med banan- och avocadosmoothie samt laxsmörgås



Handen på hjärtat. Brukar du slarva med lunchen? Gör inte det! Risken är stor att du blir vrålhungrig och sötsugen på eftermiddagen och frestas att sätta i dig en massa onyttigheter innan det är dags för middag. Med en bra och mättande lunch står du dig fram tills det är dags att börja tänka på middagsbestyren.

Jag brukar aldrig hoppa över lunchen. Jag har extremt lågt blodtryck, får lätt yrsel, och får även blodsockerfall titt som tätt. Dessutom blir jag otrevlig och trilsk om jag inte får mat med sisådär 3 - 4 timmars mellanrum, så det är bara att se till att mat- och sovklockan är uppdragen! Däremot gör jag det ibland ganska lättvindigt för mig, det blir inga avancerade trerättersluncher precis. Ofta blir det rester, en soppa, en omelett, något vegetariskt eller någon pastarätt. Den här gången blev det en mättande, näringsrik, vackert vårgrön och jättegod smoothie, och till det smörgås med rester av ugnsbakad lax, ruccola, gurka och tomater. Till efterrätt blev det vitt, blommigt te och en rawfoodboll. Gissa om jag kände mig fullproppad med nyttigheter upp till halsmandlarna!

Så här gjorde jag smoothien. Om du inte har bananpulver hemma, så kan det ersättas med en halv Kravbanan.

½ avocado
1 msk bananpulver
½ msk torkade linfrögroddar
½ msk näringspulver - kan ersättas med någon form av proteinpulver
2 dl färsk sojamjölk - eller annan mjölk du tycker om och tål
½ dl vatten
en knapp tsk ljus agavesirap
(saft av en ½ lime) - kan uteslutas men fräschar upp smaken

Mixa ihop alla ingredienser med en bra stavmixer eller i en vanlig mixer, och häll upp i högt glas.
Riktigt mumsigt, jag lovar!









6 kommentarer:

  1. Låter verkligen supergott. Jag är också en "sån" som måste ha påfyllning med 3 timmars mellanrum för att fungera.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det är gott och lättfixat när man inte har tid eller ork att ställa sig och laga "riktig" mat. Man vill ju hinna göra annat också!

      Radera
  2. Jag slarvar inte heller. Måste äta regelbundet. Däremot försöker jag hitta ett bättre sätt att äta för vikten och hälsans skull. Vad trevligt med en smoothie till lunch. Din sida är trevlig. Måste kika runt lite mer:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så glad jag blir att du uppskattar min blogg, Linn! Jag ser på din egen blogg att du äter mycket LCHF-mat. Du är välkommen tillbaka att botanisera bland mina recept, jag har en hel del recept som passar in där, och försöker i andra fall ofta ge alternativ. Smoothien kan du LCHF-anpassa genom att utesluta bananpulvret och söta med ex vis lite Stevia, och om du inte vill använda mjölk (som ju innehåller lite socker) kan du blanda grädde/vatten i stället. Ha det bra, och lycka till med dina föresatser att må bra och hålla vikten!

      Radera
  3. Haha, det låter ju som du beskriver mig... ;-)
    Jag slarvar inte heller med lunchen och blir väldigt grinig och jobbig om jag inte får mat var 3-4 timme... ;-)
    Min man har lärt sig ett knep och det är att ha med sig ett äpple i fickan... ;-)
    Maten ser god ut som det jämnt gör här! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där med äpple är ju en bra idé! Jag brukar alltid ha en liten kaka mörk choklad - gärna Ombars råa - i väskan för akuta nödsituationer (är lite lättare och håller sig längre än äpplet). En liten påse med nötter och torkad frukt är också bra. Då behöver man i alla fall inte tuppa av på stan och förorsaka rabalder.

      Radera