fredag 18 maj 2012

Trevlig glutenfri nyhet i butikshyllan - Vildrisgaletter och Quinoagaletter
Sist jag var och veckohandlade på mitt vanliga ICA dök jag på de här nyheterna, som var bosatta på hyllan bland de andra riskakekompisarna . Märket är danska Urtekram, som tillverkar och saluför en mängd trevliga ekologiska produkter, både när det gäller livsmedel och hud/hårvård. Riskakorna innehåller enbart naturliga och ekologiska råvaror som fullkornsris av brunt ris, vildris, quinoa, oskalade sesamfrön och Himalayasalt. Inte dumma alls! Kakorna är spröda och lätta med en mild och fin smak! Riskakorna finns i två varianter, en med quinoa och en med vildris, och är ett bra alternativ  för oss glutenintoleranta. De är lätta att ha med sig som "nödproviant" om det inte finns något glutenfritt att tillgå, och de kan ätas som de är eller med en skiva ost eller någon god röra.

Galette är ju egentligen en fransk pannkaka/crépe, så varför kakorna lystrar till det namnet vet jag inte riktigt. Kanske helt enkelt för att de är stora och runda och påminner om pannkakor.


4 kommentarer:

 1. Kul! :-)
  Ska kolla om Ica här också har det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det, Malin! Annars tycker jag du ska be den som är ansvarig att ta hem dem. Själv har jag stött på flera gånger när det gäller både glutenfriutbudet och mjölkfriutbudet, och tror faktiskt det haft effekt. Ha en bra helg!

   Radera
 2. åh, dessa såg jag på en liten konsumbutik i s-tälje. köpte de inte, men nu blev jag sugen :) urtekram har mkt bra och gott.

  tänker på varför de heter galetter, kan inte franska men betyder inte det kaka? :S

  Önskar dig en fortsatt underbar helg! kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma, Molly! Galette betyder egentligen våffla (en förvanskning av det bretanska ordet jalet), men används mest som beteckning på de typiska, franska bovetepannkakorna. Jag har läst mig till att bovete tidigare var skattebefriat i Frankrike till skillnad mot vanligt vetemjöl, och därför började man i stället baka sina crepes just på bovete i stället för vanligt vetemjöl. Perfekt för oss som är glutenallergiska!

   Radera