Tredje gången gillt skulle man kunna säga när det gäller det här brödet. Första gången jag prövade att baka det jäste brödet över alla bräddar i ugnen, och röken stod så tät och svart i köket att jag allvarligt övervägde att ringa brandkåren. Andra gången blev det så knalligt att mina dyrt förvärvade porslinslagningar levde oroväckande farligt. Men tredje gången! Tredje gången, go´vänner, blev det precis som jag hade tänkt mig! Supergott! Jag bakade det för säkerhets skull ytterligare en gång i går, och det blev bra, så jag tror nog att ni också ska våga er på det.
För det allra mesta brukar jag ju baka riktigt grovt och innehållsrikt, glutenfritt bröd. Under fliken Glutenfritt/Matbröd hittar du många förslag på det. Jag äter oftast brödet till frukost eller som smörgåslunch, och då känns det viktigt att brödet är näringsrikt och nyttigt och maxat med allehanda frukter/bär, frön och nötter. Men ibland passar det bättre med ett lite ljusare, smakneutralt bröd, t ex om man vill göra varma mackor, eller kanske en förrättssmörgås. För såna tillfällen har jag gjort det här brödet. Det är ljust men ändå med lite tuggmotstånd, och neutralt i smaken - med bara en anings anstrykning av kokossmak - saftigt och med bra konsistens. Det förra som jag gjorde höll sig dessutom färskt flera dagar i rumstemperatur vilket inte så ofta brukar vara fallet med glutenfria bröd. Går även bra att rosta.
Det här behöver du för ett stort och maffigt formbröd.
50 g färsk jäst
5 dl vatten
1 msk kokossocker
1/4 dl neutral olja - jag tog rapsolja
2 ägg
½ dl chiamjöl
6 dl rårismjöl
1 - 2 dl kokosmjöl
3 msk malda psylliumfrön/husk
1 tsk salt
ev frön att strö över
Ljumma vattnet till ca 34 - 35 grader, och lös jästen i vattnet tillsammans med kokossocker. Tillsätt olja. Vispa ned äggen.
Blanda rårismjöl och kokosmjöl (den mindre mängden) med salt och psylliumfrön, och arbeta ned lite i taget medan köksmaskinen är igång.
Bearbeta degen ca 10 - 12 minuter på lågt varvtal. Tillsätt ev ytterligare lite kokosmjöl om degen verkar för kladdig. Jag tog ytterligare ca ½ dl, och kunde då t o m ta upp degen på bakbordet och forma till en limpa.
Smörj en 1,5-liters form noggrant.
Lägg/klicka ned degen i formen, skaka eller slå formen lätt mot underlaget så att degen fördelas jämnt, och släta till ytan med lätt mjölad eller oljad hand.
Låt jäsa övertäckt ca 40 - 45 minuter.
Pensla försiktigt ytan med lite ljummet vatten, och strö ev över frön.
Grädda nederst i ugnen på 175 grader ca en timme. Ta försiktigt brödet ur formen och sätt in i ugnen igen. Grädda ytterligare 10 minuter, stäng av ugnen och låt brödet stå kvar ytterligare 10 minuter.
Linda in väl i dubbla bakdukar och låt kallna på galler.
Skiva brödet tunt när det kallnat helt, och frys in. Tina/rosta det gärna i en brödrost.
Bild på de olika mjölsorterna hittar du här.
Hej!
SvaraRaderaVad heter den sort kokkosnötsmjöl du använder? Jag brukar använda fiberkokosnötsmjöl märke AMAN PRANA, är det det du använder?
/Jennie
Hej Jennie! Jag har tidigare använt mjölet från AMAN PRANA, och det har fungerat bra, men nu senast köpte jag på hälsokosten i Superfruits-serien. Bild på mjölet hittar du i min "glutenbakskola" som jag hänvisar till i inlägget. Rårismjölet är av märket Biofood. Hoppas du ska bli lika nöjd som jag med brödet. Återkom gärna och berätta hur det blev.
RaderaMå så gott, och ha en fortsatt fin helg!
Hej!
SvaraRaderaDet är lite skillnad på dessa mjöler, vad det betyder när man bakar vet jag inte. AMAN PRANA innehåller 61 % kostfiber och superfruits innehåller 40 % kostfiber. Kan tänka mig att AMAN binder mer vätska?
/Jennie
Hej igen Jennie! Ja, det är lite svårt att veta hur stor skillnad det gör, men brödet blir säkert lite grövre och mörkare, och det är möjligt att det binder mer vätska. Du får helt enkelt testa! Börja med att ta bara ½ dl, och bearbeta degen några minuter och se hur det blir. Öka sedan på lite vartefter tills degen blir smidig och hanterlig och som du vill ha den. Enda vägen är att testa, och som sagt, jag misslyckades ett par gånger innan jag fick till det. Det ena brödet fick fåglarna, det andra knaprade jag mig envist igenom. Lycka till. Du måste lova att berätta hur det går!
RaderaVilka bra recept du har! Du borde öppna bageri - jag skulle vara stammis! ;)
SvaraRaderaTack snälla, Victoria, det var väldigt gulligt sagt! Jag tänkte ofta när jag var yngre - speciellt när jag ibland var trött på mitt jobb - att jag skulle starta ett café. Men så rullade livet på, och nu tror jag faktiskt att det är lite sent påtänkt. Jag skulle nog inte ha orken. Jag får dela med mig av recepten på bloggen i stället, och det är inte så tokigt det heller. Må så gott, och lycka till med det nya kosthållet! Hoppas det inte ska kännas alltför betungande. Det finns så otroligt mycket gott man kan äta som inte innehåller vete eller gluten.
RaderaHej Kjersti!
SvaraRaderaDet här ser ut som ett finfint bröd! Blir väldigt sugen på att baka det, men jag är inte förtjust i kokosmjöl. Vad tror du att man skulle kunna ersätta det med? Någon skrev att kokosmjöl gör brödet luftigare, vet du om det stämmer?
Funderar på om jag ska ersätta kokosmjölet med tapioka och eventuellt ha i lite mer jäst. Jag kan så klart prova mig fram, men jag tar även tacksamt emot råd och tips från dig och andra som är mer vana än vad jag är. :)
tack på förhand
Mia
Hej Mia! Jag skulle pröva att ersätta kokosmjölet antingen med ljust bovetemjöl eller durramjöl(bild hittar du på björnbärskakan som jag hade häromdagen på bloggen). Det går säkert bra med tapioka, sojamjöl eller majsmjöl också, men mitt förstahandsval skulle nog vara durra. Jag tror inte du behöver ha mer jäst, mitt bröd jäste upp väldigt fint och högt som du ser på bilden.
RaderaDet är möjligt att kokosmjöl gör brödet luftigare genom att det kan binda lite mer vätska, men det törs jag inte gå i god för. Lycka till, och återkom gärna och berätta hur resultatet blev! Ha en fortsatt bra dag! Här känns det som höst!
Tack för rådet, Kjersti, då ska jag testa med durra och behålla jästen som den är.
SvaraRaderaÅterkommer med rapport framöver! :)
Vill också säga att din blogg är kalasbra för mig, som är ny på mycket av detta. Inte bara för receptens skull, utan även för att du berättar så utförligt vad och hur du gör - och varför. Tack!
/Mia
Jag har varit på gång att baka med chiamjölet som jag vann, men har varit alldeles på tok för mycket i skolan!
SvaraRaderaSå idag när min man var på ett möte så tog jag tag i det, och fastnade direkt för detta receptet :)
Brödet är i ugnen nu, och det har jäst ca 5-7 cm ovanför formen - wow vilket bröd!!!
Jag bytade ut kokosmjölet mot tapiocamjöl eftersom jag bara hade det hemma. Det blir en smörgås så fort det är färdigt och har svalnat!
Tack för en superblogg som alltid inspirerar!
/Jenny
Tack för dina fina ord Jenny!! Då håller jag alla tummar jag har och lite till för att brödet ska bli riktigt, riktigt gott! Ha det bra!
RaderaÅ vad fint att jag hittade hit.Är helt lost i vad jag ska göra nu. Jag har inte gluten allergi men jag är lektin känslig så många vanliga och ovanliga matvaror har åkt ur sortimentet.
SvaraRaderaKänns som en sida som jag kan hämta inspiration för att göra om och våga experimentera fram nya rätter bröd och bakverk, godis.
Vad glad jag blir Maria, om jag kan bidra med inspiration och tips! Det är ju mitt syfte med bloggen. Tveka inte att höra av dig om du undrar över något, min mailadress hittar du under rubriken "Om mig" högst upp på bloggen. Må så gott, och kom ihåg att det alltid brukar finnas alternativ och möjligheter - nästan vilken allergi eller känslighet man än har. Det finns så otroligt mycket att botanisera bland.
Radera