lördag 19 maj 2012

Fräsch rödbetssallad med getost, kalkonbacon, Limabönor och dadelbalsamico



Här får du tips på en jättegod, fräsch och lättgjord sommarsallad, som passar lika bra till lunch som till lättsam kvällsrätt. Getosten kan bytas mot fårost, någon fetaost eller halloumi, och dadelbalsamicon kan bytas mot fikonbalsamico.

Tål du inte mjölkprodukter kan du byta getosten mot tofu, och är du vegetarian hoppar du dessutom över baconet eller använder s k vegetarisk bacon.

Koktiden på rödbetorna kan variera väldigt, så du får pröva dig fram. Mina var rejält stora, och tog ca 40 minuter att koka.

ca 750 - 800 g nykokta rödbetor
1 påse ruccolasallad
1 påse röd mangold
1 paket getost, 150 g
2 dl kokta Limabönor - hemkokta eller färdiga på burk
1 paket kalkonbacon - alternativt vanlig bacon om du föredrar det
ca ½ dl dadelbalsamkräm + lite rapsolja
svartpeppar från kvarn

Koka rödbetorna och skala dem i kastrullen under kallt vatten, så slipper köket och du själv bli rödprickiga.
Skär i mindre bitar.
Stek baconet, och klipp det i mindre bitar.
Skölj och slunga salladen torr.
Fördela salladen på ett stort fat, och lägg på rödbetorna.
Smula över getosten, och fördela även bönor och bacon över salladen.
Ringla över balsamkrämen. Jag rörde ut den med lite rapsolja, men det avgör du själv om det behövs eller inte.
Kvarna slutligen över lite svartpeppar.
Bröd till om du vill.











4 kommentarer:

  1. Lät väldans gott! Har en önskan om recept på rödbets- och fetaost/getostpaj! Det kan du väl fixa ihop nåt med, du som är så bra - har varit sugen på det länge men har inget recept :) PUSS

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har inte heller något recept, men får väl klura på det.

      Radera
  2. Mmm, ser fräscht och gott ut! Precis som man vill ha det på somriga dagar : - )
    /Maria B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det härligt med sallader på sommaren! Skönt att kunna ta det lite lättsamt och få tid för annat. Lite slappande i solstolen med en spännande bok t ex.

      Radera