torsdag 17 maj 2012

Alkoholfri fuskmojito - läskande som måltidsdryck



En av döttrarna har oförhappandes blivit begiven på fuskmojito med fruktsoda. Man får vara tacksam över att det handlar om fuskvarianten! När hon var hemma och hälsade på häromsistens gjorde vi den extra fuskig med bara hemgjort bubbelvatten. Den blev otroligt god och läskande, och passar utmärkt som fräsch måltidsdricka om man inte överdoserar sockret. Vill du bara göra mojiton halvfuskig tar du fruktsoda eller något liknande.

Kokosblomssocker som är gjort av nektar från kokosblommor är till skillnad mot vanligt socker riktigt nyttigt, och innehåller både en del mineraler och vitaminer. Det har dessutom lågt GI, nästan hälften mot vanligt socker. Men om du är väldigt försiktig med allt som är sött, och helt undviker allt vad socker och kolhydrater heter, kan du söta drickan med Stevia.
När sommarvärmen så småningom kommer - förhoppningsvis -  förstärker du med isbitar eller krossad is.

Vill du göra drickan extra nyttig kan du ta en förpackning naturellt kokosvatten - väl kylt -  och fylla upp med vatten till 1½ liter. Kokosvatten har en lite speciell smak, som alla inte gillar, men på det här sättet försvinner en del av smaken. Kokosvatten är den lite mjölkaktiga vätska som finns längst inne i kokosnöten, och det är rena, rama hälsoelixiret!! Själv älskar jag smaken, men så är jag ju också nästintill uppfödd på det. På den lilla missionsstationen i djupaste Kongo där jag växte upp stod kokospalmerna i täta rader, och det fanns alltid färsk kokos och färskt kokosvatten att tillgå.
Längst ned ser du bild på det kokosvatten som jag använde, men det finns numera flera märken. Du hittar det både i hälsokostaffärer och vanliga välsorterade livsmedelsbutiker.

En skön Kristi Himmelsfärdshelg önskas ni alla, antingen det blir strålande sol och mojito i trädgården eller ruggväder med varm choklad ( som är god och värmande alla årstider) och kurande framför brasan!

2 lime, skurna i bitar med skal och allt
en rejäl bunt myntablad
1 - 2 msk kokosblomssocker - alternativt ljust rårörsocker
1½ liter iskallt bubbelvatten
½ ask färska blåbär
ev isbitar

Tvätta limefrukterna riktigt noggrant, och skär dem sedan i grova bitar. Pilla bort kärnorna.
Muddla/stöt dem med myntabladen och sockret, så att sockret löser sig.
Slå på iskallt bubbelvatten (och ev kokosvatten) och rör om. Häll i blåbär och ev is.
Du kan slå på en ny omgång vatten och ev lite till socker när den första tagit slut.







6 kommentarer:

  1. Jag har smakat just den sorten av kokosvatten med smak av ananas. Smarkar inte så mycket, men ändå rätt gott. Bra tips med mojiton.

    Här nere känns det just idag mer lockande med något varmt! ;)

    Ha en skön helg du också! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kokosvattnet finns i flera smaker, men jag föredrar den naturella, eller den du smakat med ananas. Det som är bra är att de är väldigt milda i smaken, och därför kan blandas med annat som är mer smakrikt.
      Ingen riktig vårvärme här heller, så jag lutar också åt något varmt! Ha det bra!

      Radera
  2. Va kul att man kunde bidra med nåt tips till bloggen :) Rekommenderas till alla, mums vad gott det är, hottar upp vilken tråkig vardag som helst, och ett roligt alkoholfritt alternativ till festen! Till sommaren tänker jag blanda i färska jordgubbar också, så blir det en strawberry mojito!! (och kanske lite rom med måtta, hihi) PUSS till dig!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jordgubbar låter som en god idé! Men nej tack, ingen rom för mig. I alla fall inte idag. Hade faktiskt ingen aning om det, men hörde på radion nyss att det är Nykterhetens dag idag. Det var väl ett kollossalt lyckosamt sammanträffande att jag hade just fuskmojiton på bloggen idag!

      Radera
  3. Mums, vad gott det verkar! Gillar även den "den riktiga" mojiton, men det kommer definitivt bli fuskvariant hemma hos oss i sommar! Tack för läckert tips!
    /Maria B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väl bekomme, Maria! Visst kan det vara gott med riktig mojito, men fördelen med den här fuskvarianten är att man kan dricka flera glas utan att bli snurrig i knoppen - och det kan ju vara bra om det är sommarvarmt och man är törstig! Garanterat "biverkningsfritt"!

      Radera