söndag 7 februari 2016

Marängsviss med bästa hemgjorda marängerna och laktosfri chokladsåsJamen, hur virrig får man vara?? Jag glömde ju alldeles bort att ta en bild av mitt stora fat med snofsigt upplagd marängsviss! Så nu blev det till att raskt sno ihop lite rester så att ni åtminstone skulle få en LITEN hum om vad vi festade loss på härhemma igår när vi äntligen slängde ut granen. Det sved i hjärtat eftersom den inte barrat ett enda dugg utan fortfarande var frisk och grön och strålade av hälsa. Dessutom har den de senaste veckorna skjutit nya, ljusgröna små skott som jag klippt och strösslat på smörgåsen som C-vitamintillskott. Nu får jag vänta med det tills granarna i skogen behagar få vårkänslor. Jaja, det är uppenbarligen något extra med skottår!

När det är julgransplundring hemma hos oss är menyn alltid den stående. Så även igår. Köttfärslimpa och marängsviss. Försök inte ändra på den ordningen!! Då utbrister protester! Men ibland försöker jag i alla fall smygändra lite, både i köttfärslimpan och marängsvissen.

De här marängerna gjorde jag alltså till vår plundring, och de är nog de bästa jag gjort hittills. De gör sig förträffligt tillsammans med laktosfri glass, vispad laktosfri grädde, frukt, bär och en laktosfri chokladsås som också kreerades dagen till ära..

Maränger:

2 stora äggvitor från riktigt kylskåpskalla ekoägg
1 dl ljust rårössocker
½ tsk flytande vaniljsextrakt
1 tsk vit balsamcrème
2 tsk maizenamjöl

Vispa äggvitorna riktigt hårt, och tillsätt sedan sockret lite i taget under fortsatt vispning. Vispa, vispa, vispa till en tjock, vit och nästan klistrig smet. När du tycker att du vispat klart så vispa lite till!
Vispa också ned vaniljextrakt, balsamcrème och maizenamjöl.
Fyll smeten i en spritspåse och spritsa ut 30 - 35 maränger på bakpapprad plåt.
Låt stå och torka till en timme i rumstemperatur och grädda sedan lite drygt en timme i 125 grader varmluft eller 150 grader vanlig ugn. Ha en träslev eller liknande mellan ugnsluckan så fukten kan dunsta.
Stäng av ugnen och låt marängerna svalna helt innan du tar ut dem.
Förvara lufttätt och torrt tills det är dags att använda dem.

Chokladsås:

2 dl laktosfri grädde
1 dl laktosfri mjölk
2 msk ljust rårörssocker
2 msk kokossirap
2 msk rå kakao
½ tsk flytande vaniljextrakt
25 g rå choklad naturell eller med capuccinosmak - finns att köpa på Life

Blanda ihop allt utom den råa chokladen i en liten rostfri kastrull och koka upp under vispning så allt blandas väl.
Låt bubbelkoka 15 minuter. Passa noga så det inte bubblar över.
Rör ned den hackade råa chokladen och låt svalna.
Såsen känns tunn, men tjocknar när den får svalna och sedan bli riktigt kall i kylen.

Strax innan det är dags att avnjuta härligheten bottnar du ett stort fat med maränger och varvar sedan med glass, frukt, grädde, bär och chokladsås. Strö eventuellt över hackad mandel eller rostade mandelspån. Mums, mums för alla gottegrisar!!Ha nu en jättefin söndag allihop!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar