fredag 12 februari 2016

Frukostsmoothie med hemgjord mandelmjölk, inca, banan, mango eller papaya, havtorn och chiafrönNu börjar det faktiskt kännas möjligt att svepa i sig en smoothie på morgonen - även om våren fortfarande dröjer och snön ligger pudervit på marken. Åtminstone här i våra trakter. Men nog märks det att våren är på väg. Mornarna är ljusare och vi har faktiskt upptäckt små snödroppeknoppar i rabatten.

Den här smoothien är en riktig vitaminbomb som förser kroppen med en massa nyttigheter. Basen är hemgjord näringsrik mandelmjölk och sen har jag plussat på med olika frukter, bär och chiafrön. Både chiafrön och havtorn innehåller olika finfina fettsyror, och incabären räknas till superbären som är knökafulla med allehanda nyttigheter. Både incabären, havtornsjuicen, mangon och papayan signalerar dessutom med sin härligt orangegula färg att de är fulla av karotenoider, som är livsviktiga för kroppen och immunförsvaret bland annat. Ett glas med den här smoothien är en bra start på dagen med andra ord! En boost för både kropp och själ.

Jag har gjort smoothien vid ett par tillfällen och varierat mellan mango och papaya. Smaken skiljer sig lite, men båda blir i mitt tycke lika goda. Jag älskar både mango och papaya!

Har du inte chiafrön kan du hoppa över det helt, eller ta en tesked linfrökross eller proteinpulver av något slag. Det behöver i så fall inte blötläggas.

Vaniljpulvret är ju nästan svart, så det gör att smoothien blir lite mörk i färgen. Vill du ha en mer gulorange ton på din smoothie sötar du enbart med ljus flytande honung eller ljus agavesirap.

100 g kravmandel
4 dl vatten

25 g torkade incabär
1 msk hela chiafrön
vatten så det täcker ordentligt

½ kravbanan - ca 60 g
½ färsk mango eller ½ mindre urkärnad papaya - ca 80 - 100 g
2 msk havtornsjuice - utan några tillsatser
2 msk färskpressad limejuice
2 krm äkta vaniljpulver
(1 tsk flytande honung eller ljus agavesirap)

Börja med att förbereda mandelmjölken kvällen innan genom att skålla och skala mandeln och sedan lägga den i blöt över natten i 4 dl kallt, friskt vatten. Täck med lock.

Lägg också incabär och chiafrön i blöt över natten.

På morgonen mixar du mandeln tillsammans med vattnet tills det blir alldeles mjölkvitt och finfördelat. Låt rinna av i tätmaskig sil eller nötpåse. Det blir ca 4 dl mandelmjölk kvar.

Låt incabär och chiafrön rinna av väl i en sil och lägg sedan dem, mandelmjölken, bananen, mangon eller papayan, limejuice och havtornsjuice samt vaniljpulver i mixern och mixa till en slät, krämig och mörkt gul smoothie som räcker till minst två personer om man också kompletterar sin frukost med förslagsvis en god macka. Jag tyckte inte det behövdes någon extra sötning, men kan tänka mig att några av er vill ha lite mer sötma än vad frukten ger.

Ha en fin fredag och en bra inledning på helgen. Kramas mycket, för det är faktiskt fortfarande Vänliga Veckan!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar