måndag 1 februari 2016

Krämig vegetarisk vintergryta - helt vegan - med rotsaker, kokosmjölk och jordnötssmör. Serveras med kokt durra, bananer, kokoschips, rostade jordnötter och mango chutney eller ingefärsjellyIdag är det den 1 februari och vegetariska dagen gott folk, och det måste vi naturligtvis uppmärksamma och celebrera. Så det får helt enkelt bli ett litet bonusinlägg fastän det inte är "dags än" enligt min alldeles egna kalender, där jag numera uppdaterar med recept ungefär var tredje dag.

Jag är - som ni som följer mig mer regelbundet redan vet - inte vegetarian, men lagar och äter med stor förtjusning vegetarisk mat och tycker att vi alla borde äta mer frukt och grönt, både ur hälsosynpunkt och miljösynpunkt. Nog borde vi väl alla klara av att vara utan kött och fisk åtminstone en eller ett par gånger i veckan! Hur svårt kan det vara?

Den här mustiga vegangrytan är HUR god som helst, och passar extra bra nu i vintertid. Jordnötssmör ger grytan en fantastisk smak, och tillbehören - skivad banan, strimlad kokos, rostade jordnötter och en supergod "stingig" chutney eller jelly - sätter den där extra piffen på det hela. Till grytan åt vi kokt durra, men det går precis lika bra med ris, kokt hirs, kokt amaranth, eller kanske cous-cous, bulgur eller matvete för den som tål det. Självklart är grytan även glutenfri. Den är också väldigt lättlagad. Det mest tidsödande är att fixa med grönsakerna, sedan sköter den sig själv på spisen. Till grytan åt vi också en urgod sötstark jelly på ingefära, lime och chili från chilliqueen. Den köpte jag på någon gårdsbutik i somras, men dessvärre kommer jag inte ihåg vilken.

Smaklig spis kära ni, och ha en riktigt mysig vegodag och Köttfri måndag allihop!

175 g morötter
140 g kålrot
140 g palsternacka
100 g rotselleri
½ gul lök - ca 60 g
3 stora vitlöksklyftor
2 msk kokosolja - Kung Markatta
2 tsk gul curry - från Zmaka
2 tsk BBQ citronmix - från Zmaka
1 burk kokosgrädde - Kung Markatta
65 - 70 g jordnötssmör - gjort enbart av rostade ekojordnötter och lite salt
2 tsk grönsaksbuljongpulver - Kung Markatta
1 liten tetra färdigkokta kikärtor - 190 g från Zeta
hackad persilja

Tillbehör: skivade bananer, rostade jordnötter, råtorkade kokosstrimlor, mango chutney eller ingefära/lime/chiligelé

Börja med att förbereda alla grönsaker. Skala och tärna rotsakerna, skala och hacka löken, skala och flisa eller hacka vitlöken. Obs att vikten avser redan färdigberedda grönsaker.
Hetta upp kokosolja och fräs curry och kryddmix helt hastigt i oljan.
Tillsätt rotsakerna och löken och fräs runt under omrörning så det blir lätt rostat.
Rör ut jordnötssmöret i lite av kokosgrädden så det inte klumpar sig, och häll ned det och resterande kokosgrädde samt buljongpulver.
Låt alltsammans puttra ihop på svag värme och under lock till en krämig gryta. Hur länge beror på hur mjukt du vill ha det och vilken gryta du använder. Jag kokade ca 25 minuter.
Skölj kikärtorn och häll i dem i grytan. Låt alltsammans bli varmt och strö över hackad persilja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar