fredag 5 februari 2016

Alltiettfiskgryta med potatis, morot, fänkål och apelsin - och med smak av saffran och curry



Den här alltiettfiskgrytan, eller kanske soppan, snoddes hastigt och lustigt ihop häromkvällen när vi kom hem sent från en heldag i stan. Det tog inte mycket mer än en halvtimme så stod maten på bordet. Tursamt nog hann grytan precis bli klar innan det blev strömavbrott och middagen fick intas i mysigt stearinljussken. Livet på landet!!

Det här blir alltså lagom till två ganska hungriga - för att inte säga utsvultna - personer.

300 - 320 g färsk, skinn- och benfri laxfilé - 2 portionsbitar

300 g skalad fast potatis
150 g skalad morot
100 g fänkål
1 - 2 små vitlöksklyftor

2 msk kallpressad olivolja
½ - 1 kuvert saffran
1 tsk gul curry
1½ dl vatten - eller torrt vitt vin om man känner för det
1½ dl färskpressad apelsin
lite apelsinrasp om du har en ekoapelsin, annars hoppar du över det
1 kycklingbuljongtärning - Kung Markatta
salt från kvarn

fänkålsvippor till dekoration

Tina laxen om den varit fryst

Tärna potatis, morot och fänkål, och skala och tunnflisa vitlöken.
Hetta upp oljan, och fräs saffran och curry helt hastigt under omrörning.
Tillsätt det tärnade och flisade och fräs runt under omrörning några minuter.
Slå på vatten (eller vin) och apelsin och smula över buljongtärningen.
Låt småkoka under lock tills det nästan är mjukt, 8 - 10 minuter.
Skär laxfilén i kuber och lägg ned. Låt sjuda försiktigt tills fisken är precis genomkokt. Det går på några minuter.
Smaka av med salt, häll upp i djupa tallrikar, och garnera med fänkålsvippor.

Förresten, ni vet väl att ni numera också kan hänga med mig på Instagram? Där heter jag kort och gott kjersticasteryd, och där bjuder jag på lite fler glimtar av livet, tips och annat smått och gott. haka på där vetja!! Ha nu en härlig fredag och en fin helg allihop!












2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Tack för kommentaren Carl!! Ja, apelsin blev väldigt gott i soppan och bidrog med lite extra fräschör. Testa! Ha det bra!

      Radera