fredag 3 oktober 2014

Zucchini fylld med salsiccia, mangold och mozarella



Tipset till den här rätten fick jag först från Sara, som bjuder på mycket gott på sin blogg Vardag.nu. Men säg den matbloggare som kan hålla tassarna i styr från att stöka om i recepten! Saras salsicciafyllda zucchini, som fick snålvattnet att rinna till när jag läste om den ser lite annorlunda ut i min version, men grunden är densamma. Jag tycker du ska pröva båda!

Knappast några kolhydrater så långt ögat når, så den här rätten borde även passa alla hängivna LCHF-anhängare som hand i hanske. Föredrar du att äta vegetariskt byter du enkelt ut salsiccian mot quorn eller annan vegetarisk färs.

Förvissa dig om att salsiccian är glutenfri för att inte få några otrevliga överraskningar . Det brukar den oftast vara. Jag köper min på italienska Martina här i Uppsala, men du hittar alla möjliga sorters salsiccia  med olika smaksättningar i vanliga matbutiker. Välj den sort som passar dig, och anpassa kryddningen därefter.

Föredrar du att äta vegetariskt kan du byta salsiccian mot någon färs av quorn eller soja, krydda på lite extra och i övrigt följa receptet.

Den här mängden blir lagom till två hungriga personer, men receptet kan naturligtvis flerfaldigas.

1 medelstor zucchini - som jag dessvärre glömde väga
ca 250 g rå salsiccia
2 vitlöksklyftor
50 g färsk mangold eller spenat
2 msk tomatpuré - kommer också från Martina
1 tsk dijonsenap
1 boll mozarella, 125 g - också den från Martina men det finns laktosfri för den som behöver det
30 g färskriven parmesan
italiensk kryddblandning av någon sort - min är från Zmaka och heter Italiensk Gourmetkrydda
1 liten tuss persilja eller oregano
olivolja till stekning

Dela zucchinin på längden och gröp ur innanmätet. Jag gjorde det med en glasskopa.
Lägg i en olivoljad form och sätt in i ugnen på 200 grader 10 - 12 minuter.
Flå korven och dela i mindre bitar, skala och flisa vitlöken, hacka innanmätet av zucchinin, skölj och grovhacka mangolden.
Fräs korv och vitlök i olivolja en stund under omrörning, och tillsätt sedan zucchinihack och mangold. Fräs runt under omrörning och tillsätt senap och tomatpuré. Låt puttra ihop under lock 10 minuter.
Fördela blandningen i de förbakade zucchinihalvorna.
Mixa ihop mozarella, parmesan, persilja/oregano och krydda (i det här inlägget finns en bild så du ser vad den innehåller) och fördela över.
Höj ugnsvärmen till 225 och gratinera zucchinin ca 10 minuter tills osten smält och blivit gyllenbrun.

Ha en härlig fredag och en fin inledning på helgen alla!









6 kommentarer:

  1. Mums vad det ser gott ut!! Hälsn/Kejs

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Kejs, vad roligt att du hörde av dig! Det var verkligen gott. Pröva! Ha det bra!

      Radera
  2. Nej, vad kul att jag kunde inspirera dig! Din variant blev ju himla trevlig, med lite mer grönt. Hoppas din helg varit bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du inspirerar ofta Sara! Jag har haft en jättebra helg med god mat och promenader i höstsol. Det hoppas jag du också haft.

      Radera
  3. Nej, det där med att hålla receptförändringarna borta är ju nästan omöjligt. Men det är ju också det som är så roligt med recept och mat, alla kan ju sätta sin egen prägel och vips så uppstår nya maträtter.
    Gott låter det och ser det ut att vara i alla fall!
    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänk att vi ska vara så klåfingriga, haha! Men ni har så rätt. På så vis uppkommer ju en massa nya rätter och smaksensationer. Det är ju kul att vi kan inspirera varandra och lära av varandra. Ha det gott! Kram!

      Radera