lördag 11 oktober 2014

Köttfärsgratäng med pikant smak av fetaost och soltorkade tomaterKöttfärsgratänger har jag bjudit på förr vid flera tillfällen, men den här gången gjorde jag den lite annorlunda med hjälp av en smaksatt creème fraiche. Jag hade rester av körrfärsröra efter en tidigare middag, och ville få den att räcka till flera. På det här sättet blev 4 personer väldigt mätta, nöjda och belåtna.

Crème fraiche med olika smaksättning är ett perfekt sätt att variera smaken på olika maträtter. Med just den här - med fetaost och soltorkade tomater - fick gratängen lite grekisk touch.

2 medelstora aubergine
2 medelstora zucchini
ca 400 g ganska fast köttfärssås
1 burk crème fraiche med fetaost och soltorkade tomater
1 dl grädde
2 stora ekologiska ägg
50 g färskriven parmesan + lite extra till topping
lite salt och peppar från kvarn

Börja med att vätska ur auberginen. Skär den i skivor och strö över rikligt med salt. Låt stå en halvtimme och skölj sedan med kallt vatten. Torka av skivorna med en ren kökshandduk och lägg på ugnsplåtar tillsammans med zucchinin. Jag behövde två plåtar och ställde in båda samtidigt på varmluft. Förgrädda i ugnen ca 10 minuter i 200 graders ugnsvärme. Lite lägre för varmluft.
Bottna en ugnssäker oljad form med aubergine- och zucchiniskivor, därefter hälften av köttfärsröran, sedan ytterligare ett lager med aubergine och zucchini, resten av köättfärsröran och sist ett lager ytterligare meed aubergine och zucchini.
Vispa ihop crème fraiche med grädde, ägg och parmesan, kvarna över lite salt och peppar, och häll över. Toppa med lite mer riven parmesan. Grädda gratängen i 200 grader, ca 35 - 40 minuter. Ät tillsammans med en fräsch sallad av blandat grönt.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar