lördag 4 oktober 2014

Kanelbullar, kanelbullar, kanelbullarIdag är det ju Kanelbullens dag, det har ni väl inte missat? Skulle knappast tro det! Almanackan är ju proppfull med speciella dagar. Det är potatisens dag, vitlökens dag, kladdkakans dag, omelettens dag, korvens dag, fetaostens dag och så vidare i all oändlighet, men jag tror knappast det finns någon dag som fått sååå stor uppmärksamhet som just kanelbullens dag. Gärna för mig! Bulldoft kryddad med vanilj- kardemumma- och kanelångor förmedlar trevnad och trygghet, och det kan minsann behövas i dessa orostider när så mycket känns ovisst. Förvisso hjälper det inte mot allt elänge här i världen, men kan man för ett ögonblick få glömma det som tynger och skaver, svepa in sig i de varma kanelångorna, och få njuta av en nybakad bulle med en god kopp kaffe till (en del föredrar iskall mjölk) så tycker jag gott man ska unna sig den lilla utsvävningen!

Om du vill baka själv kan jag rekommendera de glutenfria kanelbullar jag bakade i måndags och som fortfarande idag är mjuka och goda. Jag har medvetet låtit bli att stoppa dem i frysen för att se hur länge de skulle hålla sig saftiga, och jag har blivit positivt överraskad.

Ett annat recept hittar du här (bilden ovan), och ytterligare ett som jag kan rekommendera är en butterkaka med kanelsmakande fyllning. Hoppa bara över saffranet i bulldegen och öka på kanelmängden i fyllningen så får du en fantastisk kakbulle som räcker till många.

Om du vill njuta av en kanelbulle men avstå kolhydrater hittar du recept dels hos Erikas LCHF, dels hos Marja på Baka sockerfritt och hos Mariannes LCHF. Ytterligare ett, lite annorlunda recept, hittar du hos LCHF-gourmet. Alla de här recepten är också glutenfria, och om du inte är strikt LCHF-are kan du byta sötningsmedlen som anges i recepten mot vanligt ljust rårörssocker eller kokossocker.

Ha nu en alldeles underbar Kanelbulledag allihop, antingen ni satsar på hembakat eller köper er bulle på ett hembageri eller på Pressbyrån!

PS Oktober är ju Rosa månaden, och genom att skicka ett Bullogram till någon du tycker om stöder du samtidigt Cancerfonden. För varje Bullogram som skickas skänks 10 kronor till cancerforskningen. Dessvärre gäller det här bara vanliga kanelbullar och inte glutenfria, men även de som inte är glutenintoleranta ska ju få chansen att äta kanelbullar idag, eller hur? DS

4 kommentarer:

 1. Det hade jag helt missat! Oj, oj! Bäst att jag tar igen det idag! :-)
  Hoppas du har en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ingen fara! Jag hävdar att man kan ha kanelbullens dag vilken dag som helst på året. Ha en fin söndag du också Malin, hoppas allt är bra med dig!

   Radera
 2. Jo, tack, det är bra här. Jovisst kan man ha Kanelbullens Dag varje dag. Mycket bra tänkt!

  SvaraRadera