torsdag 9 oktober 2014

Jättegod glutenfri äppelsmulpaj med havrekokostopping och vit choklad



Äpplen, äpplen, äpplen. Ja, det kan inte hjälpas, nu blir det många äppelrecept. Det här blir inte det sista om ni skulle tro det! Det bakas äppelkakor och äppelpajer, kokas mos, och knåpas ihop äppelefterrätter, krämer och annat på löpande band nu. Den här lättfixade efterrätten - som passar lika bra till fika - hjälptes Lilla I och jag åt att göra när vi skulle få påhälsning av en god vän förra veckan. Jättegod i all sin enkelhet. Snart kommer Lilla I, så vi får väl se vad vi hittar på att baka idag. Hon älskar nämligen att baka. Det tycker mormor bådar gott! I morgon vet jag i alla fall att det kommer att bjudas på något gott, för då är det 4-årskalas för bloggen. Kika in då vetja!

Tål du inte havregryn kan du byta till risflingor, hirsflingor eller boveteflingor.

4 - 5 rejält stora, fasta och aromatiska äpplen

70 g smör, laktosfritt, vanligt eller mjölkfritt margarin efter behov
½ dl färdigt chaisocker - (eller ljust rårössocker + lite kanel, kardemumma och ingefära efter smak)
2 tsk mörk flytande honung
1 dl glutenfria havregryn (Urtekram eller Semper)
1 dl kokosflingor
50 g grovhackad vit choklad - min var med smak av mango av ekomärket Vivani

Smält smöret och rör i socker och honung. Låt svalna till rumstemperatur och rör ned havregryn kokosflingor och grovhackad vit choklad, smaksatt eller naturell.
Skala, kärna ur och klyfta äpplena och lägg i en smord form.
Bred över "smultäcket" jämnt över äpplena.
Grädda i ugnen på 200 grader ca 25 minuter.
Servera efterrätten lite ljummen med en klick lättvispad grädde (eventuellt av alternativ mjölkfri sort), halvsmält vaniljglass eller vaniljsås.










4 kommentarer:

  1. Oj vad jag blev sugen på äppelpaj nu. Det är svårslaget. Grattis till miljonen, förresten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack Sara! Håller med om att äppelpaj i alla de former är svårslaget. Joodå, det blev en till äppelkaka idag när Lilla I var hos oss. men det blev höftvarianten och hamnar nog inte på bloggen, haha!

      Radera
  2. Ja men se där ja, där har vi den du skrev hos oss om:) Inte första gången sådana sammanträffande händer för dej och oss,även om dom inte är riktigt så lika denna gången som det ibland har blivit...

    Stort grattis till miljonerna och de 4 åren, bättre sent än aldrig (vi skyller på semestern...:)
    Kram på dej

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla! Ja, det var den här jag menade. Igår blev det repris på just den äppelsmulkakan när vi hade besök av Norrlandsvänner. Jättegod! Kram tillbaka!

      Radera