söndag 19 oktober 2014

Glutenfri äppelkaka à la LCHF - om man vill
Men hallå där, Åsa, B-M och Anna! Var håller ni hus? Ni deltog ju i min jubileumstävling och har priser att inhösta vetja! Hör av er så att ni kan få era vinster, jag vet ju inte vilka ni är bakom era signaturer. Om ni inte ger er till känna före söndag kväll om en vecka så låter jag dem gå vidare till någon annan.

Ni trodde väl inte att ni skulle få paus från äppelkakorna? Icke! Glöm det! Här bakas det äppelkakor var och varannan dag, och häromdagen var vi till Äppelfabriken och mustade ett gäng äpplen till fantastisk äppelmust på bag-in-box. Så nu står vi oss ett tag. Men nu är det alltså äppelkaka igen som gäller, och den här gången en LCHF-variant - om man vill. Och joodå, ni kommer inte att slippa ifrån äppelkakor i fortsättningen heller, jag har flera på lut!

Jaha ja, ibland måste man frångå sina föresatser och vanliga principer, och är de inte värre än de här så tycker jag att det måste kunna få passera. Jag brukar ju inte gärna vilja baka med Sukrin, utan föredrar råsocker eller kokossocker, men när man nu har hängivna LCHF-are i sin vänkrets måste man ju bjuda till emellanåt. Alltså gjorde jag en äppelkaka med Sukrin så att alla skulle kunna delta på samma villkor. Om du är lite mer åt det liberala hållet kan du i stället ta kokossocker eller ljust rårörssocker. Jag har gjort kakan på båda sätten. När jag gjorde den med kokossocker använde jag mitt hemgjorda chaisocker att strö över äpplena i stället för Sukrin och kanel. Kakan blev hursomhelst riktigt god i båda tappningarna och kan absolut rekommenderas, vilket alternativ du än föredrar.

3 rejält stora äpplen eller 4 lite mindre - mina var bamseäpplen så jag nöjde mig med 3

50 g smör
½ dl grädde
3 stora, ekologiska ägg

2 dl mandelmjöl
½ dl kokosnötsmjöl
½ dl Sukrin Gold
1 tsk bakpulver

1 msk Sukrin Gold
1 tsk kanel
2 - 3 msk mandelspån
40 - 50 g kallt hyvlat smör

Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Täck över och ställ åt sidan så länge.
Smält smör och häll i grädde. Ställ att svalna. Vispa ned äggen i smör/gräddblandningen.
Blanda ihop mandelmjöl, kokosnötsmjöl, sukrin och bakpulver i en skål, och rör ned smör/grädde/äggblandningen. Blanda om väl till en ganska fast smet.
Bred ut smeten i en smord form och stick ned äppelklyftorna tätt, tätt.
Blanda ihop matskeden sukrin med kanel och strö över äpplena.
Strö också över mandelspån och hyvla till sist över kallt smör.
Grädda i ugnen på 175 grader ca 25 - 30 minuter.
Jag gräddade min kaka i en fyrkantig form och skar rutor av kakan, men det går förstås lika bra med en rund form.
Servera gärna med lite vispad grädde - eventuellt smaksatt med en aning vaniljpulver.

Det är Choklad- och Kaffefestival här i stan, så det lutar nog åt att det blir ett besök där. Choklad kan man aldrig få för mycket av, och kaffe är inte heller helt fel! Ha nu en fin och välsignad söndag allihop, antingen ni mumsar äppelkaka, njuter av en chokladbit eller sippar på kaffe!!


6 kommentarer:

 1. Äpplekakor kan man omöjligt få för mycket av, hur skulle det sett ut och vad skulle vi då gjort med alla goda äpplen:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur!? Skulle vara intressant att veta hur många äppelkakor jag tillverkat under mitt liv. Och fler lär det bli, för vi har hur mycket äpplen som helst kvar - trots alla vi muystade i onsdags.

   Radera
 2. Äppelkaka är gott och roligt att se dina recept. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Katarina! Visst är det gott med äppelkaka, man kan ju variera i all oändlighet så att man inte tröttnar. Kram till dig också!

   Radera
 3. Kan man inte bara utesluta sockret helt ? Måste man använda substitut ? Är väldigt sugen på äppelkaka såhär till hösten men kan inte äta socker o har ingen lust att använda sötningsmedel :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sandra! Har tyvärr inte kunnat svara dig tidigare, har varit borta och inte kollat mailen. Visst kan du utesluta sockret helt - även om kakan förstås förlorar lite i smak då. Jag använder inte heller så ofta substitut utan föredrar att använda naturliga produkter, men ibland gör jag eftergifter när jag vet att jag ska bjuda dem som inte vill ha eller klarar att äta socker men ändå vill ha lite sötma. Klarar du att äta kokossocker eller yaconsirap? Ofta klarar man det även om man inte klarar vanligt socker, eftersom det inte har lika högt GI och inte brukar trigga på samma sätt som vanligt socker. I så fall skulle du kunna söta med lite sånt. Men som sagt, visst kan du göra kakan helt och hållet sockerfri om du vill det. Lycka till! Hör gärna av dig med resultatet.

   Radera