torsdag 23 oktober 2014

Variation på glutenfritt knäcke - jättegott och smått beroendeframkallandeKnäcke igen gott folk! Jag har gjort det förr, och det finns hur många recept som helst som snurrar runt ute i bloggvärlden, så jag skulle absolut inte behöva rådbråka min hjärna för att klura fram något nytt. Men jag kan ju inte låta bli! Det är ju så roligt att pröva nya varianter och exprimentera med lite olika sorters frön, mjölsorter och kryddningar.

I det här knäcket som är svårt beroendeframkallande har jag använt både mandelmjöl och sesammjöl, och kryddat det med pestokryddan från Zmaka som jag också är smått beroende av. Du kan välja någon annan kryddblandning eller nöja dig med salt om du föredrar det. Brödet är - förutom att det är glutenfritt - fritt från mjölk och ägg och är alltså helt vegan.

Knäcket är kanske liiite pickligt att kavla ut jämnt, men är i övrigt väldigt lättbakat. Du MÅSTE bara pröva det! Det är snudd på oansvarigt att INTE göra det! Själv ska jag göra en ny sats idag, för när jag tagit den allra sista biten till förmiddagsfikat är brödburken tom igen.

50 g pumpafrön
50 g solrosfrön
25 g gula linfrön - vanliga går också bra
25 g chiafrön
25 g sesamfrön
50 g mandelmjöl
50 g sesammjöl
1 msk Pestokrydda med ramslök
2½ dl vatten
½ dl olja - rapsolja, mandelolja, pumpakärnolja eller avocadoolja
lite flingsalt

Blanda allt det torra, frön och mjöl, i en rymlig bunke.
Koka upp vatten med olja och slå på. Blanda om väl till en "gröt".
Täck över och låt stå och svälla minst en timme i rumstemperatur.
Klicka upp den kladdiga degen på 2 bakpapprade plåtar.
Stryk ut lite olja på ytterligare ett bakpapper och lägg över. Med olja på går det lättare att dra av papperet sedan. Tryck eller kavla ut till en jämn platta mellan bakpappren, och dra försiktigt bort det översta pappret. Du kan använda samma papper till båda plåtarna.
Strö över lite flingsalt och grädda.
Jag gräddade båda plåtarna samtidigt i varmluftsugn på 150 grader, tog ut och bytte plats på plåtarna efter 15 minuter och passade samtidigt på att sporra ut rutor i knäcket.
Sen gräddade jag ytterligare 15 minuter, bytte plats på plåtarna ytterligare en gång, och gräddade 15 minuter till. Trekvart sammanlagt alltså. Stäng av värmen, öppna ugnsluckan lite på glänt, och låt knäcket stå och knapra till sig på eftervärmen tills ugnen svalnat. Förvara knäcket torrt och lufttätt.

Om du gräddar i vanlig ugn föreslår jag att du tar en plåt i taget och gräddar i 175 grader.2 kommentarer:

  1. Du har rätt, känner att jag absoluuuuut måste baka detta! Älskar sånt här bröd. Och vilken fiffig liten kavel du har!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du blir sugen på att baka knäcket! Det blir du rätt i, för det är såååå gott! Kaveln är egentligen en s k pajkavel, men jag använder den till allt möjligt. Den är som du säger väldigt fiffig, och man kommer åt lätt. Ha det gott!

      Radera