onsdag 22 oktober 2014

Choklad- lakrits- och kaffefestivalI helgen tilldrog sig årets begivenhet här i Uppsala, choklad- och kaffefestivalen på Konsert och Kongress. Tre våningar fyllda med ljuvligheter, och utställare som förstått sig på det där med livsnjutning! Där fanns allt från stora och välkända aktörer som Cokladfabriken, Bräutigams, Lindvalls Kaffe och Lakritsfabriken till mindre tillverkare som Singö choklad och Marsipanskolan, Maken som är en sann marsipanfantast höll jag nästan inte på att få med mig hem! Det fanns chokladkokböcker, smycken i form av godis, chokladhudvård, och dessutom en nostalgiutställning med burkar och godisförpackningar.

Det fanns Fairtradechoklad och Fairtradekaffe, ekologisk choklad och kaffe, och det fanns fudge. Naturligtvis fanns Uppsalas egna delikatessbutiker och chokladmakare representerade. Anneli K, Karins Skafferi, Arrenius & Co, Elisabeths Ost och DelikatesserBönor och Blad, Tant Gröns Skafferi. Hela dagen kunde man också gratis lära sig om olika kaffeceremonier från Turkiet, Etiopien och Sverige, lyssna på musik och ta sig en svängom. Och naturligtvis kunde man ta sig en fika eller något matigare i Konsert och Kongress egen resturang när man blivit mätt på det söta!

Lakrits avstår jag förvisso gärna, men choklad och kaffe gillar jag desto mer, så självklart blev det ett besök på festivalen. Förresten borde det nästan heta choklad- lakrits- och kaffefestival, för mycket lakrits var det! Yngsta dottern som också hängde på är desto mer förtjust i det svarta guldet, så hon kompenserade mer än väl för den lakrits jag undvek!

Eftersom det in i det sista var lite oklart om jag skulle kunna gå eller inte hade jag inte anmält mig till någon av alla de spännande föredrag, provningar eller work-shops som också fanns med på programmet. Det ska jag ta igen nästa år om jag lever och har hälsan. Vad sägs t ex om olika kaffe- choklad- och lakritsprovningar, dessertkurs med Laleh (som deltog i Mästerkocken), föredrag om lakrits och erotik, eller choklad och erotik, chokladskulptering och föredrag om Fairtradecertifierade kakaobönder från Ghana.

Festivalen anordnades av Kulturhjältarna i Uppsala, vars mål är att "kulturifiera" oss i Uppsala med alla möjliga slags konserter, festivaler och olika evenemang.

Och vet ni vad? Jag tycker faktiskt lokalpatriotiskt att vår egen festival är väl så trevlig som chokladfestivalen i Stockholm. För några år sedan deltog jag ju faktiskt i Kladdkake-SM där, och det var rent hysteriskt med folk! Det var föralldel mycket folk här också, men man kunde i alla fall kryssa sig fram mellan utställarna utan att riskera att bli ihjälknuffad!

Bilderna är väl sisådär, tagna med mobilen och inomhus, men här bjuder jag i alla fall på ett litet extrainlägg med några glimtar från festivalen. I morgon återgår vi till nyttigheterna och det dagliga brödet och mumsar i oss ett supergott glutenfritt fröknäcke. Det får ni inte missa!

4 kommentarer:

 1. Vilka konstverk och så en härlig nostalgitripp för oss som har några år på nacken ;). Jag var en riktig godisråtta som yngre så en och annan godisask har allt köpts. Det var riktigt kul att se dem igen. Tack för att du fotade och delade.

  Trevlig helg! Här på västkusten är det blött, blött...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv, för din kommentar Beatrice! Kul att du fick uppleva gamla minnen, det gjorde jag också. Det var en riktigt trevlig festival, och som sagt ganska lagom i formatet med uthärdlig trängsel. Ha det gott!

   Radera
 2. Fina bilder, längtar tillbaka :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var mysigt! Vi får köra repris nästa år!

   Radera