tisdag 27 november 2012

Restmiddag med köttfärsgratinerad blomkål




Även idag får det bli matlagning av det enklare slaget. Jag är fortfarande halvhängig efter den där ettriga farsoten som drabbade mig för nu ganska precis två veckor sedan. Man kan undra vad det var! Fågelinfluensa? Harpest? Digerdöden? Hursomhelst, efter mer än en veckas feber och sängläge sitter tröttheten kvar som råsirap i kroppen. Som kronan på verket har jag drabbats av ett rejält herpesutbrott, och liknar mest en kollossalt pussugen gorilla! Förvisso har jag ett djungelförflutet och är en stor apvän, men det finns ju gränser! Det har med andra ord inte blivit så värst mycket storverk i köket på sistone, utan mest ganska basal matlagning och tillvaratagande av diverse rester.

Så idag får ni nöja er med ett tips på vad man gör när man har förargliga sisådär 1½ portion kvar av köttfärssåsen - som maken för övrigt gjorde med vissa benägna tips från coachen.

Jo, man kokar ett blomkålshuvud nätt och jämnt mjukt, och lägger på ett ugnsfast fat.
Breder över köttfärssåsen, och klickar över en oströra. Den gjorde jag på lite turkisk yoghurt, lite färskost med vitlökssmak, riven parmesan, en skvätt olivolja, en extra pressad vitlöksklyfta (bra mot alla slags infektioner), lite salt och svartpeppar och en rejäl nypa torkad timjan och oregano (också inflammationsdämpande och favvokryddan framför alla andra). Gratinera sedan alltsammans i 250 graders ugnsvärme tills oströran är gyllenbrun. Tog väl ungefär åtta  minuter.

Jag kan väl inte påstå att jag blev omedelbart kurerad, men det var i alla fall gott!
Buon appetito! Och i morgon lovar jag recept. På en riktigt smaskig bananchokladkladdkaka, som jag faktiskt har lyckats åstadkomma trots den där sirapen i kroppen. Kika in då vetja!

2 kommentarer:

  1. Hoppas du frisk snart! krya på dig!
    Gratängen låter väldigt gott! :)
    kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Lana! Jag gör så gott jag kan, men det var verkligen segt! Men det brukar ju bli bra till slut, även om det tar lite tid. Ha en fortsatt fin dag! Kram!

      Radera