Har ni ätit kålrotspaj förr? Det hade inte jag heller uppriktigt sagt, men det gick ju alldeles utmärkt. Riktigt gott var det dessutom. Den som inte kan leva utan kött kan servera knaperstekt bacon eller något kallskuret till, men det hoppar vi över idag eftersom det är måndag och vi håller oss till vegetariskt. Nån ordning får det vara!
Du kan förstås variera med andra rotsaker om du vill det, och även ändra på fördelningen. det viktiga är att det sammanlagt blir ungefär rätt mängd. Självklart kan du också krydda med någon annan kryddblandning. Det är fritt fram för improvisation.
2 dl rårismjöl
1 dl hirsmjöl
1 msk malda psylliumskal/fiberhusk
100 g LF eller vanligt smör
2 msk turkisk yoghurt, LF eller vanlig
250 g kålrot
150 g potatis - 2 medelstora
100 g palsternacka
4 dl grädde LF eller vanlig
1 msk Renée Voltaires lantbuljongpulver
1 stor, pressad vitlöksklyfta
1 tsk dijonsenap
50 + 20 g riven, långlagrad parmesan
3 stora ägg
lite smulad oregano
Mixa ihop pajskalet, och tryck ut i en lätt smord, ugnsfast pajform.
Ställ in i kylskåpet en halvtimme, nagga botten, och förgrädda pajskalet en kvart i 200 graders ugnsvärme.
Skala under tiden rotsakerna och grovriv dem.
Koka upp grädden tillsammans med buljongpulver, senap och pressad vitlök, och lägg ned rotsakerna.
Låt småkoka under omrörning tills det "krämar till sig", några minuter bara.
Ta från värmen och rör ned 50 g av osten. Låt svalna, och rör sedan i de lätt uppvispade äggen.
Fördela röran över pajskalet, smula över oregano, och strö över resterande ost.
Fortsätt grädda pajen i samma ugnsvärme en halvtimme, eller tills den känns färdig.
Servera pajen med någon form av sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar