torsdag 15 november 2012

Mandel- och pistaschtårta med fruktig fyllning



Vi har många novemberfödelsedagar i familjen. "Ska hela skorpionligan ut och flyga?" som en reseförsäljare uttryckte det när vi skulle ut och resa hela familjen, och hon behövde våra personnummer. Jajamän, det skulle den!

Tårta måste man ju ha på sin födelsedag, eller hur? Den här grattar vi oss gemensamt med, alla novemberfödelsedagsbarn. Ta för er ni också!

100 g oskalad mandel -  helst ekologisk
80 g rostade, osaltade pistaschkärnor - går bra med orostade också, men rostade ger lite extra smak
2 stora ekologiska ägg - mina vägde sammanlagt nästan 150 g
125 g ljust rårörsocker, ca 1½ dl
1 tsk bakpulver

Fyllning:

2 msk färskpressad apelsin - eller ev någon citruslikör om inga barn eller andra alkoholkänsiga är med på kalaset
1 dl grädde
1 dl limecurd eller citroncurd
½ dl smetana, naturell Philadelphia eller mascarpone
½ - 1 tsk vaniljsocker
1 gelatinblad

massor med valfri frukt och bär - blåbär, björnbär, hallon, physalis, kiwi, ananas, bananer, stjärnfrukt, sharon, vad du vill helt enkelt

Mixa mandel och pistaschnötter fint i matberedare, men det ska fortfarande vara lite "crunchigt". Blanda i bakpulvret.
Vispa ägg och socker riktigt pösigt, vitt och fluffigt.
Vänd försiktigt ned mandel/nötblandningen i äggfluffet, och häll i en rund form med löstagbar kant, smord och fodrad med bakplåtspapper.
Grädda i 200 grader 15 - 20 minuter.
Kakan pöser upp fint, men säckar ihop när den kommer ut ur ugnen. Bli inte förskräckt, det är precis det den ska göra. Fördjupningen fyller du sedan med en curdkräm. Den gör du genom att försiktigt blanda hårt vispad grädde med smetana och curd, och röra ned ett blötlagt och smält gelatinblad. Blanda ned gelatinet i lite av krämen först, och blanda sedan ihop alltsammans.
Droppa på lite pressad apelsin för att fukta botten, innan du brer över krämen.
På med massor av färggranna bär och frukter! Dofta ev lite kokosflorsocker över hela härligheten.

GRATTIS alla skorpioner! Antingen ni är ute och flyger eller håller er på landbacken!

Här kan ni läsa lite mer om hur det var den dagen jag föddes, just idag för ganska många år sedan.
Själv inleder jag mitt nya år i sängen, rejält däckad i den traditionella höstförkylningen. All vitaminboostning till trots! Men jag har fått frukost på sängen, present och skönsång av maken innan han gav sig iväg till jobbet, så jag ska inte klaga! Jag är nog snart på benen igen!





 

6 kommentarer:

  1. Mums vad gott det låter/ser ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ÄR gott! Du får testa, Linda! Ha det bra!

      Radera
  2. Så himla god! Tack för att du tog med en till Iris kalas! Puss

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väl klart att jag gärna gjorde det. 1-årskalas är viktiga!

      Radera
  3. Hadde dameselskap i går, og gjorde stor lykke med denne fantastisk gode kaken. Enda en av dine supre oppskrifter som jeg kommer til å bruke igjen ;))
    Vebjørg (i Tromsø)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack för din kommentar Vebjörg! Vad glad jag blir över att både du och dina väninnor uppskattade tårtan. Må så gott, och ha en härlig fortsatt söndag!

      Radera