onsdag 21 november 2012

Variation på glutenfritt, fröspäckat surdegsformbröd




Ännu en variation på ett härligt, mörkt och nyttigt, glutenfritt formbröd, som passar väldigt bra att börja dagen med. Det är så långt från torrt, smuligt, skivat färdigglutenbröd man kan komma! Javisst är det många ingredienser, men brödet är egentligen väldigt lättbakat. Bara att arbeta ihop, hälla i en form, låta jäsa, och sedan grädda. Det här brödet kommer definitivt att läggas till favoritlistan och göras flera gånger. Och du, skulle du inte ha precis alla ingredienser hemma, så byt till något annat. Det går att blanda ganska hejvilt, bara man håller proportionerna någotsånär. Lycka till och dela gärna med dig hur det går, om du testar att baka brödet!
 
50 g jäst
5 dl vatten
½ dl olja
2 msk honung
1 dl skalade hampafrön
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
½ dl linfrön
½ dl chiafrön
2 msk nyponpulver
1 dl torkade berberis
6 färska dadlar
1½ dl hampamjöl
1½ dl hirsmjöl
5 dl rårismjöl
2 msk malda psylliumskal/fiberhusk
3 msk glutenfritt surdegspulver
1 tsk salt

Bilder på olika mjölsorter hittar du här.
Ljumma vattnet till ca 33 - 34 grader, och lös jästen i lite av degspadet.
Tillsätt resten av vattnet, olja och honung, samt alla frön, nyponpulver, berberis och strimlade dadlar.
Blanda mjölsorterna med husk, surdegspulver och salt, och arbeta degen mycket väl på lågt varvtal i matberedaren, minst 10 minuter.
Häll upp degen, som är kladdig, i en väl smord 1½-liters avlång form, och jämna till ytan med lätt oljade fingrar.
Täck över och låt jäsa i rumstemperatur en timme.
Sätt in brödet, på nedersta falsen, i 225 graders ugnsvärme, men sänk genast temperaturen till 175 grader.
Grädda brödet 1 timme och en kvart.
Tippa försiktigt ut brödet ur formen, och fortsätt grädda utan form ytterligare en kvart.
Linda in väl i dubbla lager bakdukar, och låt brödet svalna helt innan du skär det i tunna skivor och fryser in.


4 kommentarer:

  1. Vilket härligt bröd! Det måste jag baka nån gång! Var köper du hampamjöl?
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Brödet är jättegott, Lana, jag äter det varje dag till frukost. Hoppas du testar det. Hampamjöl brukar jag köpa i en ekoaffär här i Uppsala, och ibland i Hötorgshallen i Stockholm hos Pierias livs. Du kan också köpa det på nätet hos ex vis Gryninen, Morot & Annat eller Hampvaruhuset. Kolla i högerfältet på min blogg under webbutiker, och klicka i sökrutan på resp butik.

      Radera
  2. Detta låter gott! Ska testa och baka. Klicka gärna in på www.sandt.nu. Här hittar du information och inspiration kring ett gluten och mjölkfritt liv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker absolut du ska testa brödet, som är både gott och riktigt, riktigt näringsspäckat! Väldigt fin och spännande hemsida/blogg ni har. Stort lycka till med ert projekt!

      Radera