torsdag 22 november 2012

Lättgjord, glutenfri lime- och citronpaj









Jag brukar ju inte vara så förtjust i att använda halvfabrikat, men ibland måste man ge upp krav
och prestige och tänka praktiskt. Världen går ju inte under för det! Den här lättgjorda efterrättspajen med smak av lime och citron såg dagens ljus förra veckan, när varken ork eller ingredienser var på plats, och jag "måste" få till något efterrättsaktigt till födelsedagskalas. Egentligen hade jag tänkt göra kolapaj, men det får bli en annan gång. En titt i kylskåpet uppenbarade att det fanns ½ burk limecurd och en ½ burk citroncurd kvar i gömmorna (färdigköpta av märket Mrs Darlington som är "ren" utan en massa konstiga tillsatser). Ägg och grädde finns nästan alltid hemma, så det var bara att sätta igång. Hallonen till garneringen införskaffades via ombud. Fotografering av den färdiga pajen fick också ske via ombud eftersom jag inte orkade vara med på kalaset utan låg nedbäddad i sängen. Dotter Josefin har tagit den översta bilden.

Cornflakes i pajdegen bidrog med lite rolig crunchighet. Det behövdes faktiskt ingen extra vätska i pajdegen, den gick ihop fint ändå. Det kan kanske variera beroende på vilket mandelmjöl och vilka cornflakes du använder. Känn dig fram. Se till att curden är gjord på margarin om du är mjölkkänslig och använder färdigköpt curd.

1½ dl cornflakes
2 dl färdigt mandelmjöl
½ dl ljust rårörsocker
1 msk malda psylliumskal/fiberhusk
100 g LF eller vanligt smör eller margarin

1 dl citroncurd
1 dl limecurd
4 stora ägg
2 dl LF eller vanlig grädde - alternativt något mjölkfritt gräddalternativ

Till garnering och servering: hallon eller andra bär, kokosblomsflorsocker, vispad grädde, citron/limeskivor, eller vad du har lust med

Lägg först i cornflakes i matberedaren, och mixa några sekunder bara. Tillsätt övriga ingredienser, och mixa ihop pajdegen tills den går ihop. Tryck ut degen i en lätt smord, ganska vid pajform. Nagga botten med gaffel, och ställ in i kylskåpet minst en halvtimme, gärna längre, så den stadgar sig.
Förgrädda i 200 graders ugnsvärme ca 8 minuter.
Mixa ihop curd, ägg och grädde till en jämn smet, och häll på pajdegen.
Sätt in i ugnen, och sänk värmen till 175 grader. Fortsätt grädda ca en halvtimme, tills smeten stannat. Låt pajen svalna helt, och ställ i kylskåpet så den blir riktigt kall och fast.
Garnera med hallon eller andra, valfria bär, lite kokosblomsflorsocker, och kanske gräddtoppar.

PS Jag upptäckte lite för sent att jag tagit en pajform som var i största laget, så jag tryckte bara ut en botten och struntade i kanterna. Det gick väldigt bra det också. DS







 

10 kommentarer:

  1. Mmmmmm..... va god den såg ut, det blir nog till att testa nån gång
    Stackare och vara sjuk, hoppas du blir bättre snart, krya på dig
    MVH Pernilla :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Pernilla! Är på bättringsvägen, men det var en riktigt ettrig farsot jag råkade ut för. Så nu gäller det att återhämtningsboosta sig med allehanda nyttigheter. Jag fick ju inte själv smaka pajen, men de som gjorde det intygade att den var supergod, så testa gärna.

      Radera
  2. Ser att du förstått hur nyttigt tranbärspulver är. På min hemsida kan du beställa mer om du behöver.
    Vänligen
    Fredrik Larssen

    www.larssens.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Bestämt har jag redan handlat lingonsylt av dig på oktobermarknaden här i Uppsala. Riktigt god sylt!

      Radera
  3. Jättegod var den, fin kalastårta trots att du inte orkade vara med! Det tar vi igen till helgen :) PUSS

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi hoppas på det! Jag gör vad jag kan för att kurera mig.

      Radera
  4. Viken kul idé att ha cornflakes i pajdegen, kan verkligen tänka att det blir knaprigt gott.

    Hoppas det snart blir bättre med dej, inget kul att ligga sjuk!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Anki och Håkan! Det blir bättre och bättre tackocklov!. Det tar tid att bygga upp, men går snabbt att riva ned, det är en sanning som håller!
      Cornflakesen var faktiskt lyckade i degen, så pröva gärna. Ha en finfin fredag!

      Radera
  5. Hej tycker att du har en fantastisk blogg! Han rätt så nyligen upptäckt att jag är överkänslig mot all spannmål och mjölkprodukter o då kan livet fort bli lite tråkigt, men här hittar jag ju massor med godsaker som t o m jag kan äta o må bra av! Tack! :)
    En fråga bara, såg på bilden att du köper mandelmjöl i påse. Jag har fått för mig att malda nötter härsknar ganska fort, och man vet ju inte hur länge sen de är malda o hur de är förvarade...är det verkligen ok o köpa färdig nötmjöl i butik?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad glad jag blir Patricia om jag kan vara dig till hjälp. Tusen tack för ditt beröm! Tråkigt att du drabbats av flera allergier. Livet blir ju onekligen lite begränsat, men det är viktigt att försöka fokusera på allt man faktiskt KAN äta, och inte haka sig fast vid det man INTE kan äta. Lättare sagt än gjort ibland, men man får jobba på att träna sig i det. Vad beträffar mandel- och nötmjöl har du rätt i att det har begränsad hållbarhet och kan härskna. Titta därför alltid på datummärkningen på förpackningen. Om du vet med dig att du inte använder så mycket skulle jag råda dig att köpa mindre förpackningar - även om det blir lite dyrare. Jag använder själv så pass mycket, så jag brukar alltid köpa en stor förpackning - med lång hållbarhet - och har aldrig råkat ut för att det härsknat. Jag förvarar mitt mandelmjöl riktigt lufttätt i det vanliga skafferiet. Ev kan du ha det i kylskåpet, men då måste burken vara riktigt tät. Lycka till, och här gärna av dig igen om du undrar över något.

      Radera