lördag 24 november 2012

Glutenfria långpannerutor med Philadelphiaost, saffran och citroncurd



När en av döttrarna fyllde år tidigare i år så bjöd hon på långpannerutor med Philadelphiaost, ett recept som tydligen cirkulerat en del i bakbloggsvärlden. Gästerna suckade hänfört och utnämnde dem till "världens godaste". Tyvärr kunde jag inte avgöra den saken eftersom jag inte kunde smaka, men jag får väl tro dem! Hursomhelst bestämde jag mig för att testa en glutenfri variant på samma tema, för även vi glutenintoleranta måste ju ha rätt till gott fikabröd, eller hur?

Jag ändrade ganska hejvilt i receptet, och förstärkte också Philadelphiasmeten med några matskedar av min himmelska citroncurd, och jo - om inte världens godaste så i alla fall väldigt, väldigt goda.
Nu i kommande advents- och juletid pytsar jag också i saffran i fyllningen, och får en jättegod saffranskaka, som blir ett värdigt alternativ till de traditionella lussebullarna. Allra godast är rutorna färska, gärna en aning ljumma, men de går även bra att frysa.

Just den här varianten går ju inte att göra helt mjölkfria eftersom rutorna innehåller Philadelphiaost, men jag föreställer mig att fyllningen kan fungera även med Sour Supreme av soja som har lite liknande konsistens som Philadelphian. Då byter du förstås också ut smöret och mjölken mot något mjölkfritt alternativ.
Jag tycker absolut du ska baka rutorna och ha på lut i frysen till adventsfikat!


100 g smör
4 dl mjölk
50 g röd jäst
1 dl rårörsocker
2 krm salt
1 stort ägg
4 dl ljust bovetemjöl
4 dl rårismjöl
2 msk mald psyllium/husk

Fyllning:
50 g smör - rumsvarmt och mjukt
50 g Philadelphiaost naturell - rumsvarmt
½ dl rårörsocker - alternativt kokossocker flor
2 tsk vaniljsocker
½ kuvert saffran
1 - 2 msk citroncurd - i somras när jag gjorde kakan utan saffran tog jag den större mängden, men när jag gör den med saffran nöjer jag mig med den mindre

Pensling: uppvispad äggula + några droppar vatten. Ev pärlsocker

Smält smöret och häll på mjölken. Ljumma till knappt 37 grader.
Lös jästen i lite av degvätskan, och häll på resten.
Tillsätt socker, salt och ägg.
Blanda mjölsorterna med husken, och tillsätt lite i taget.
Bearbeta degen väl på lågt varvtal i matberedaren, ca 10 - 12 minuter.
Låt jäsa övertäckt minst en halvtimme, gärna lite längre.
Gör under tiden i ordning fyllningen. Blanda ihop alla ingredienser och rör till en jämn smet.
Rör om några varv i degen, och häll ut den i en smord långpanna. Degen är väldigt kladdig, nästan som en sockerkakssmet. Jag gned in fingrarna med lite smör så att jag lättare kunde platta ut den jämnt.
Klicka ut fyllningen med jämna mellanrum, eller fyll en spritspåse och spritsa ut "kluttar" av fyllningen.
Låt jäsa ytterligare ca en halvtimme.
Pensla med uppvispad äggula och strö över pärlsocker (kan uteslutas).
Grädda i 200 grader ca en halvtimme. Låt svalna och skär i rutor av lämplig storlek.

Eftersom det inte är några ovanliga eller krångliga ingredienser i kakan nöjer jag mig med några bilder på bakprocessen.








3 kommentarer:

  1. Saffran och citron. Gott! :) Fiffigt sätt att portionera ut fyllningen. Ha en skön helg! :)

    SvaraRadera
  2. Oj, oj, oj,... vilken smarrig kaka! Den måste jag bara baka till min dotter! :)
    Tack för ett kanon recept! :)
    Ha en toppen dag!
    kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack ska ni ha! Ha en fortsatt härlig helg!

      Radera