torsdag 27 september 2012

Rödbetsslaw med äpple, rättika och pepparrot



När jag var på Bondens marknad häromsistens köpte jag en jättegod kycklingkorv från Ockelbo Kyckling, och till den gjorde jag en slaw på rödbetor, äpple och rättika. Riktigt gott blev det! Den som vill kan naturligtvis även ha potatis till, men det struntade maken och jag i den här gången. Låt gärna slawen stå till sig någon timme i kylskåpet, så att smakerna hinner utvecklas. Den står sig några dagar i kylskåpet om inte allt blir uppätet på en gång.

Slawen passar även utmärkt till en bit fisk, pannbiffar, eller kanske till en kyckling- eller quornfilé. Förresten, varför inte bottna en macka med slawen och lägga köttbullar ovanpå!

Bondens marknad fortsätter varje fredag i Uppsala oktober ut, och där kan ni botanisera bland alla härliga grönsaker, inläggningar, ostar m m. Men ni som vill köpa Ockelbo kycklingkorv får passa på den 26 oktober då den innehållsrika vagnen dyker upp igen. Korven rekommenderas verkligen! Inga konstigheter där inte, den innehåller bara kyckling, vatten, potatismjöl och kryddor. Perfekt för alla glutenintoleranta.

200 g skalade, färska rödbetor
200 g skalad rättika
200 g skalade, urkärnade äpplen
1 burk smetana
1/4 - ½ dl majonnäs
2 tsk riven pepparrot
ca 1 tsk örtsalt med ramslök, Renée Voltaire - eller annat örtsalt

Skala och grovriv rödbetor, äpple och rättika. Använd gärna handskar om du är rädd om naglar och händer. Jag har förvisso ingen konstfärdig manikyr att vara rädd om, men rödbetsfärgen brukar vara långlivad, så jag tar gärna på mig ett par handskar. Jag brukar köpa dem i storpack på apoteket.
Blanda ihop smetana, majonnäs, pepparrot och örtsalt och smaka av.
Blanda om med grönsakerna och ställ kallt och övertäckt någon timme.






8 kommentarer:

  1. Hej Kersti!

    Nu har du möjlighet att skicka in ditt bästa glutenfria brödrecept till tidningen "mat och hälsa". Senast den 10 oktober ska det vara inne. köpte tidningen idag eftersom det stod om glutenintolerans. Tidningen är en LCHF-tidning (jag äter INTE enligt detta...får ont i magen av allt fett de ska stoppa i allt!!) men recepten på glutenfritt bröd i tävlingen behöver inte vara LCHF som jag förstod. Mitt favoritbröd är glutenfritt surdegsbröd med äpplen, päron, mango och nötter. Jag har tagit havremjöl i stället för mörkt bovete...så jag vet inte hur ditt utsprungsrecpet riktigt smakar. Du har ju testat alla dina bröd, det har ju inte jag. Skulle vara intressant att veta vilket bröd Du tycker är bäst.

    /Jennie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset, Jennie! Då ska jag kolla. Svårt att säga vilket bröd jag gillar bäst. Jag gillar ju mina grova formbröd förstås, men pytsar i lite av varje efter lust och humör. Sen gillar jag mina surdegsbaguetter också. Jag är så glad att du gillar mina bröd, och tack Jennie för alla fina kommentarer!

      Radera
  2. Den här salladen är otroligt god! Den påminner väldigt mycket om en rysk sallad med rödbetor i som min mamma lagade hemma i Ryssland när jag var liten! :)
    Ha en toppen dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt, Lana, då känner du dig hemma med den här salladen! Rödbetor hör ju till underjordgrönsakerna, men du kanske gör undantag för dem, även om du mest äter enligt LCHF?
      Ha en bra dag!

      Radera
    2. Japp, jag gör undantag för det är gott! Jag äter ju lågkohytratkost med så naturlig kost som möjligt... och utan mejeriprodukter... därför tycker jag det är helt ok att äta rödbetor...
      Tror jag faktiskt är mycket bättre än att stoppa i sig massor med "godkända" LCHF efterätter och tro att man äter nyttigt... :)
      Ha en fin fredag!
      kram kram

      Radera
    3. Låter väldigt klokt, Lana! Håller fullständigt med dig. Sen tror jag att det faktiskt är OK att unna sig något "onyttigt" ibland om man i övrigt äter så rent och hälsosamt som möjligt.
      90/10 kanske är en bra ekvation. Det försöker jag hålla mig till. Om man inte är väldigt sockerkänslig och "går igång" på kolhydrater så kan man t o m unna sig något sött ibland.
      Ha en underbar helg!

      Radera
  3. Mums, det här ser toppengott ut! :)
    Ha en härlig kväll!
    / Sonja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentaren, Sonja! Salladen blev jättegod, även om jag inte lyckades göra den riktig rättvisa på bilden. Ha det bra du också!

      Radera