måndag 24 september 2012

Vegetarisk skördegratäng med blandade grönsaker



Att få strosa runt på torget i dessa tider är ren och skär njutning! Här i Uppsala, och på många andra håll i landet, brukar det på fredagar vara Bondens marknad, då lokala bönder visar upp och säljer sina produkter, allt ifrån grönsaker, svamp, frukt och olika inläggningar, till ostar, kött och korv, fisk, blommor m m. Det finns hur mycket som helst att välja på, och helst vill man ju ta med sig allt hem! Nu blev det inte riktigt allt, men åtskilliga dignande kassar med purjolök, fänkål, grönkål, broccoli, blomkål, tomater, bondbönor. En del av det förvandlades till den här goda skördegratängen.

Nu är verkligen den bästa tiden på året om man vill pröva på vegetarisk mat. Jag får trösta mig med det, jag som har en tendens att höstdippa och deppa.

Om du håller dig till ovanjordgrönsaker blir det här en utmärkt LCHF-gratäng. Kan/vill du inte använda mjölkprodukter kan du i stället för smetanatäcket göra en gratängsås med någon alternativgrädde och redning, och krydda på lite extra.

1,2 - 1,5 kg blandade grönsaker - välj de du tycker bäst om. Jag blandade fänkål, broccoli, blomkål, paprika och bondbönor
6 stora vitlöksklyftor

1 burk smetana
1 tsk Dijonsenap
½ dl majonnäs - kan uteslutas om du inte äter ägg
2 msk Kunglig Salladskrydda från The Spice Tree - min favvokrydda som ni säkert märkt
ca 40 g riven, smakrik ost - jag använde långlagrad parmesan
salt och svartpeppar från kvarn

Förväll bondbönorna några minuter, spola av med kallt vatten, och "ploppa" ur dem ur skalet, ungefär som när man skållar och skalar mandel. Man kan äta dem med skalet, men det kan vara lite hårdsmält.
Förväll också alla grönsaker. De ska mjukna men inte bli överkokta eller mosiga. Börja med de grönsaker som kräver längst koktid, och lägg i övriga vartefter. Lägg också i vitlöksklyftorna att mjukna några minuter.
Låt grönsakerna rinna av ordentligt, och lägg över dem i en smord, ugnsfast form.
Rör ihop täcket, smaka av med salt och peppar, och bred över.
Gratinera i 225 graders ugnsvärme tills det börjar bubbla och få fin färg, ca 12 - 15 minuter.

Ha en mysig veggomåndag allihop!













5 kommentarer:

  1. Torghandel har vi, men där säljs det mest blommor (visserligen trevligt men oätligt), finns en fiskbil och en grönsakshandlare och det är inte något närodlat där inte. Är så avundsjuka på er som har bondens marknad!
    Visst är hösten bästa tiden vad gäller grönsaker och rotfrukter och tur är väl det:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men så tråkigt - och konstigt - att ni inte har Bondens marknad hos er! Skåne som är så bördigt och fullt av grödor, det upptäckte vi ju vid vår Skånevisit i augusti. Det borde ju finnas Bondemarknader i vartenda hörn! Men det kanske finns någon gårdsbutik i faggorna som säljer egna grönsaker? Hösten är verkligen en härlig tid ur grönsakssynpunkt - ur alla andra synpunkter hoppar jag gärna över den!!

      Radera
  2. Svar
    1. Härligt, då får du ta och göra den! Förresten, Bountybollarna blev supergoda!

      Radera
  3. Vilken härlig skördegratäng, smarrigt!

    SvaraRadera