Den här pajen blev riktigt lyckad. Jag är nöjd. Nej, förresten, inte alls! Här ska inte hymlas! Jag är ju faktiskt riktigt superpösstolt! Ingen Jante här inte! Degen var lätthanterlig, och pajskalet blev sådär fint och knaprigt som det ska vara. Inte gick det sönder heller. Vad mer kan man begära av ett pajskal. Maken framförde lite försiktigt att: "nu kan du väl sluta exprimentera med pajdegar och hålla dig till det här". Kanske. Man kan inte veta säkert. Jag lovar inget bestämt.
Kantarellerna fick jag av dotter, måg och lilla I, som redan är en riktig liten skogsluffare. Hon trivs i sin ryggsele, där hon har uppsikt över allt och alla! Dessvärre medför skogsluffandet även risker. Hon har redan haft sin första fästing, som hittade sin tillflykt bakom hennes lilla rosenöra. Usch!! Jag har fortfarande svårt att förstå vad de odjuren fyller för funktion här på jorden, men får väl svar i sinom tid.
Men hugg in på pajen, go´vänner, den är riktigt god! En fin inledning på helgen önskas ni alla!
1½ dl durramjöl
1½ dl rårismjöl
2 msk PO-fiber
2 krm salt
100 g LF smör - alternativt mjölkfritt margarin
1 dl LF turkisk yoghurt - alternativt mjölkfritt yoghurtalternativ
250 g rensad, färdiggrillad kyckling, skuren i mindre bitar
200 g förvällda, smörfrästa kantareller - vikten avser färdigfräst svamp, glömde väga dem innan
100 g spenat, gärna babyspenat
1 stor vitlöksklyfta
ca 10 romanticatomater eller körsbärstomater
ca 30 g färskriven parmesan
3 stora ägg - sammanlagd vikt 220 g
1 förpackning LF matgrädde 3,3 dl - alternativt mjölkfritt gräddalternativ
1 msk kantarellfond
salt och svartpeppar från kvarn
Kör ihop pajdegen i matberedaren, och tryck ut den i en låg och vid, smord pajform.
Låt den gärna vila i kylskåpet en halvtimme om du har tid.
Nagga botten, och klä kanten med folie. Förgrädda pajskalet ca 15 minuter i 200 graders ugnsvärme. Ta bort folien efter halva tiden.
Klyv tomaterna, och krama ur vätskan.
Skala och flisa vitlöken, och fräs den, spenaten och tomaterna några minuter under omrörning tills vätskan dunstat.
Blanda kycklingen och kantarellerna och lägg i pajskalet.
Fördela spenatröran över, och täck med riven ost.
Vispa ihop ägg, grädde och fond, och slå smeten över pajen.
Fortsätt grädda i samma ugnsvärme en halvtimme, eller tills smeten stannat och pajen fått fin färg.
Mums! Ja hon är en riktig liten "friluffsare". Men så har hon ju både scout- och fiskegener att brås på...
SvaraRaderaDet är bra det! Sämre påbrå kan man väl ha!
RaderaJättegod paj, egenplockade kantareller är bäst!
SvaraRaderaAbsolut, då vet man ju precis var läckerheterna kommer ifrån! Och pajen var ju faktiskt en riktig höjdare!
Radera