måndag 3 september 2012

Vegetarisk gratäng med vildrismix, blandade grönsaker och örtsmakande getosttäcke



Superenkel att göra är den här vegetariska gratängen, men det behöver ju inte vara krångligt för att vara gott  (mycket godare än jag lyckades få till det på bilden!). Jag passade på att koka en stor sats vildrismix när jag ändå höll på med de fyllda tomaterna, och sedan var det bara att koka grönsaker och mixa ihop osttäcket. Skjuts in i ugnen, och efter ca tjugo minuter kom det ut den mest ljuvligt doftande anrättning.

Passa på att bunkra upp grönsaker nu när torgstånden nästan svämmar över av fina svenska rotfrukter och grönsaker av alla de slag. Det är snudd på brottsligt att inte äta vegetariskt ibland den här tiden på året när grönsaksutbudet är så stort!

Du kan förstås göra gratängen helt vegan genom att slopa osten och i stället för yoghurt använda ex vis Sour Supreme av soja. Krydda då i stället på lite extra för att få smak. En härlig vegetarisk måndag och en fin vecka önskas ni alla!

Gratängen räcker minst till fyra personer.

ca 7 - 8 dl färdigkokt vildrismix eller råris - kokt enligt anvisning på förpackningen
1 kg blandade grönsaker - jag hade morötter, palsternacka, blomkål och broccoli
ca 1 dl soltorkade körsbärstomater
2 dl turkisk yoghurt
100 g getost eller fårost
2 tsk valfri kryddmix - jag använde min härliga Himalayas Höjder
ev salt och peppar från kvarn
ev några msk vatten

Ansa grönsakerna och förväll dem i saltat vatten. Koktid varierar förstås beroende på vilka grönsaker du använder, och får anpassas därefter.
Jag kokade morötter och palsternacka ungefär 5 minuter innan jag la i blomkål och broccoli och småkokade några minuter till. Häll av grönsakerna och låt dem rinna av riktigt väl.
Blanda riset med grönsakerna, eller bred ut riset i botten och fördela grönsakerna ovanpå, det går också bra. Peta ned tomaterna lite överallt.
Mixa ihop yoghurt, getost och krydda, och smaka av blandningen med salt och peppar. Tillsätt ev någon msk vatten om röran blir för tjock.
Bred ut röran över gratängen, och sätt in i ugnen på 225 grader, ca 20 minuter tills ytan är lite brun och börjar bubbla.






5 kommentarer:

  1. Mmm... jättegott!
    Jag köpte en lila blomkål igår, lite roligt att ha en sådan färg i maten! :)
    Ha en toppen måndag!
    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är den lila blomkålen lite kul, liksom den riktigt gula! Jag gjorde faktiskt en lila blomkålssoppa tidigare (du hittar den under kategorin soppor). Ha det fint själv, Lana, och tack för din kommentar!

      Radera
  2. Mmm, härligt gott verkar det! Snabb och bra vardagsrätt. Den skall göras hemma hos oss!
    Det var länge sedan jag kommenterade här, även om jag är inne lite då och då. Så här kommer ett grattis i efterskott till din andraplats i Buffé!! Det receptet har jag sparat för att baka snart.
    Hälsningar
    Maria B

    SvaraRadera
  3. Hej igen,
    Jag har lite funderingar angående de mjölsorter som du använder. De gånger jag har bakat glutenfritt tidigare har varit med mandel- och/eller kokosmjöl och i viss mån bovetemjöl, så jag har aldrig provat de mer "typiska" glutenfria mjölsorterna.
    Jag tyckte det lät så gott med din vaniljdoftande limesockerkaka, men sen läste jag att du själv tyckte att den var "sådär" ;-) och då funderar jag på vad de olika mjölerna har för smak och konsistens. Bovetemjöl är jag själv inte superförtjust i (fast jag börjar vänja mig). Kan man t.ex. byta ut det mot något Jyttemjöl? Har dem mjölsorterna olika egenskaper, smaker etc?
    Kanske har du redan skrivit om detta i något tidigare inlägg?
    Jag är inte glutenintollerant utan vill bara undvika vanligt mjöl.
    Hälsningar
    Maria B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Maria, tack för grattiset, och vad roligt att du hörde av dig igen! Det är alltid uppskattat att få kommentarer av er läsare. Ris eller ros. Extra kul med rosor förstås! Roligt att du vill testa Buffékakan, hoppas du ska gilla den.
      Ja du, det här med glutenfri bakning är ett kapitel i sig. Jag har skrivit lite om det i januari i år, med rubriken "Liten glutenbakskola" under fliken Okategoriserat. Där står lite om olika mjölsorter. Personligen är jag förtjust i rårismjöl och durramjöl (som är ganska nytt i butikshyllan). Jyttemjöl original i blå påse gillar jag också, det är en bra mix av olika naturligt glutenfria mjölsorter. Jag prövar mig vidare, och ska försöka delge mina erfarenheter vartefter.
      Du är varmt välkommen att titta in igen - med eller utan kommentarer. Må så gott!

      Radera