söndag 30 september 2012

Marjas Bountybollar à la Kjersti



I måndags fyllde en av mina älskade svärsöner år, och eftersom  han är pappaledig med lilla I, tittade de ut till mig på dagen och förljuvade min lantliga tillvaro. Jag hade inte så mycket födelsedagsaktigt att bjuda på, så jag tittade jag in hos några bloggkollegor för att få lite inspiration, bl a Marja som bjuder på allehanda godsaker i sockerfri tappning,  Just den dagen bjöd hon på Bountybollar. Perfekt! Svärsonen är omåttligt förtjust i kokos, så jag satte genast igång att tillverka bollar. Däremot ändrade jag lite i receptet, dels för att jag inte hade samma ingredienser hemma, dels för att jag föredrar att baka med kokosolja och kokossocker. Här hittar ni Marjas originalrecept. Och ja, jag gjorde dubbel sats på en gång. Jag känner min svärson!

50 g kallpressad kokosolja
100 g italiensk ricottaost
2 msk kokosflorsocker - av märket Aman Prana
1 tsk vaniljsocker - köper mitt härliga vaniljsocker i lösvikt hos Vardein & Co i saluhallen
3 dl kokosflingor
(½ msk rå kakao)

100 g mörk choklad - minst 70% kakaohalt.
1 msk kokosolja

Ta fram osten i god tid, så den inte är för kall. Oljan kan annars flocka sig när den blandas med osten.
Smält kokosoljan i vattenbad, och låt den svalna lite.
Blanda ihop ost och olja.
Rör ned kokosflorsocker och vaniljsocker, samt kokosflingorna och ev kakao.
Rulla smeten till bollar - jag fick ut 15 bollar - och ställ dem i kylskåp någon timme.
Smält chokladen i vattenbad tillsammans med oljan.
Rulla bollarna i chokladen, och ställ på ett bakplåtspapper.
Ställ bollarna riktigt kallt. Jättegoda till en kopp nybryggt kaffe!








Jag brukar alltid ta i rejält med choklad när jag ska rulla bollar, tryfflar eller doppa biskvier. Det går lättare då. Det som blir över använder jag till lite nyttigare godis. Den här gången pytsade jag i blåbär, tranbär, pumpafrön och chiafrön i chokladen, och klickade ut på ett bakplåtspapper.


4 kommentarer:

  1. Oh, vilket gott godis! Nu ska jag börja spara olika recept till jul! Så det inlägget bokmärkes på en gång! :)
    ha en fin söndag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter väl som en bra idé, Lana! Bollarna blev uppskattade och var riktigt, riktigt goda. Jag gjorde bollarna ganska stora, men man kan ju göra dem i mindre julgodisformat om man vill smaka på flera olika sorter. Ha det gott!

      Radera
  2. Varför väljer du kokosprodukter? Är de mer hälsosamma? Är de inte väldigt feta? Tänker på kokosfett, men det är kanske något annat? ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Tina! Det är säkert många med dig som undrar över det, men det är skillnad på kokos och kokos. Det härdade kokosfettet, som brukar ligga bland smör/margarinprodukter, är inte särskilt hälsosamt alls. Den kallpressade, oraffinerade kokosoljan - som blir flytande runt 25 grader - däremot, är bland det nyttigaste fett man kan äta. Det innehåller bl mycket annat laurinsyra och kaprylsyra, som är bra för matsmältningen, och som sägs skydda mot både virus, bakterier och svamp. En matsked kokosolja om dagen är därför en bra hälsoinvestering. Dessutom bra för huden. Vad gäller kokosblomssocker, så innehåller det en hel del nyttigheter till skillnad mot vanligt vitt socker. Dessutom är GI-värdet nästan hälften mot vanligt socker, och påverkar inte blodsockret lika mycket. Så ta gärna en Bountyboll till fikat nästa gång! Ha en mysig fredag!

      Radera