söndag 23 september 2012

Lättgjord glutenfri plommonkaka i långpanna



En del av vår lilla plommonskörd (det var inget bra plommonår för oss i år) fick slinka ned i den här goda, mjuka långpannekakan, som passar bra både till fika och efterrätt. Lite hemgjord vaniljsås, en klick vispad grädde eller en kula riktigt god vaniljglass är inte alls dumt till! Plommonen kan bytas ut mot äpplen eller annan frukt om du föredrar det, eller kanske helt enkelt har lättare att få tag på fina äpplen.

Jag bjöd på kakan till efterrätt när vi hade släktbesök från Finland häromsistens, och jag tror inte att någon kunde lista sig till att den var glutenfri. Jättegod, och dessutom väldigt lättgjord! Och nej, jag har inte missat något i receptet. Det behövs inget fiberhusk i kakan, den blir bra ändå. Jag har bakat kakan två gånger för säkerhets skull, och den blev lika bra båda gångerna, så jag tror du ska våga dig på att pröva den.

Om du inte tål mandel föreslår jag att du i stället ökar på med motsvarande mängder durramjöl och rårismjöl, och hoppar över bittermandel samt mandelhacket i strösslet.

2½ dl mandelmjöl
2½ dl rårismjöl
2½ dl durramjöl
2 dl ljust rårörssocker
2 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
4 finrivna bittermandlar
6 stora ägg à ca 70 g
125 g smält smör, LF eller vanligt - alternativt mjölkfritt margarin
ca 600 - 700 g urkärnade plommon - obs vägde när jag kärnat ur plommonen

1 dl fint hackad, oskalad mandel - eller färdiga mandelspån
2 msk pärlsocker
½ msk malen kanel

Smält smör/margarin och låt det svalna.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Rör i de lätt uppvispade äggen och smält smör/margarin. Rör om till en jämn smet.
Bred ut smeten i en mindre, väl smord långpanna.
Fördela plommonen, tätt, tätt över kakan.
Blanda hackad mandel, pärlsocker och kanel och strö över plommonen.
Grädda kakan strax nedanför mitten i 200 graders ugnsvärme ca 15 minuter.
Låt svalna och skär i rutor.









6 kommentarer:

  1. Kakan låter jättegott! :)
    Vad är durramjöl för något?
    Ha en toppen söndag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lana! Durra är ett glutenfritt sädesslag, som är mycket näringsrikt. Det är vanligt förekommande i Afrika, Indien och Kina, men sägs härstamma från Afrika. Såvitt jag vet är det hittills bara Friends of Adam som saluför durramjöl för bakning, men det börjar dyka upp lite varstans på butikshyllorna. Jag köper mitt i min vanliga ICA-affär på glutenfrihyllan. Jag gillar durramjölet, men tyvärr är det jättedyrt, så jag brukar blanda upp det med andra glutenfria mjölsorter. Ha det bra!

      Radera
  2. Så gott med plommonkaka! Plommonträdet på vårt innergård hade också ett dåligt år så det blev inte något plommongott att baka alls faktiskt. Hoppas på nästa år! Ska hålla nöt/mandel- och plommonkombon i huvudet till dess!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det får du göra, Sara. Eller också får du köpa lite plommon. Såg i affären att de hade riktigt fina plommon till jättebra pris! Ett annat alternativ är att göra kakan med äpplen eller andra frukter. Ha det bra!

      Radera
  3. Svar
    1. Mmmmmmmm! Vi har slukat de sista bitarna i kväll.

      Radera