onsdag 12 september 2012

Köttfärsburgare med rödbetor och getostkräm



Det är lite Biff à la Lindströmvarning på de här köttfärsbiffarna, men ändå inte. Vårt grönsaksland hör inte till de större, och skörden av grönsaker är inte särskilt gigantisk, men sallad, rödbetor och lite morötter har det ändå blivit i sommar. Och potatis förstås. Bönorna blev det inte ett dugg av, och inte heller spenaten eller grönkålen, som vi misstänker att rådjuren, hararna och alla möjliga andra små sötnosar har mumsat i sig.

Hursomhelst skördade vi för inte så hemskt länge sedan våra första rödbetor, och de var himmelskt goda! En del rårev jag och stoppade i hamburgarna (dotter Erikas förslag), och resten åt vi till, med fetaostkräm. Biffarna har vi ätit både som hamburgare och i varianten med potatis och sallad till. Gott båda delarna. Enklare kan det knappast bli heller. Hamburgerbröden jag använde var de här i varianten med pinjenötter.

Du som föredrar vegetariskt gör förstås biffarna med någon vegetarisk färs som grund och river i lite rödbetor.

Det blev 5 stycken riktigt stora burgare av det här:

500 g ren nötfärs - helst svensk förstås, och allra helst Kravmärkt
200 g skalade, rårivna rödbetor
1 stort ägg
salt
nymalen svartpeppar
ghi/smör/olja till stekning

1 paket getost, 150 g
200 - 250 g turkisk yoghurt - knappt ½ burk
salt, nymalen svartpeppar, några droppar fin olivolja, lite smulad smulad oregano eller timjan

Tillbehör: hamburgerbröd/potatis, kokta rödbetor, sallad, skivad saltgurka, tomater

Finriv de råa rödbetorna, gärna med plasthandskar på om du inte vill vara rödlila om händerna för evig tid.
(Erika förevigade skalning och rivning). Arbeta färsen smidig med ägget, rödbetorna, salt och peppar, och forma 5 riktigt stora och platta burgare.
Hetta upp ghi, smör eller olja i en stor panna, och stek burgarna några minuter på varje sida så de får fin färg och är genomstekta.
Mosa ihop getosten med yoghurt, och smaka av med salt, peppar och ev örtkrydda.
Servera med valda tillbehör.








6 kommentarer:

  1. Rödbetor och fetaost är ju en oslagbar kombination! Tack för tipset :) Hälsningar,
    Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna och tack för att du tittade in! Visst är rödbetor och fetaost en riktig hit tillsammans. Igår gjorde jag en riktigt härlig vegetarisk paj med rödbetor och halloumi. Kika in på måndag så får du receptet på den. Ha det gott!

      Radera
  2. Oh, det är så gott med rödbetor! Jag brukar laga rödbetssoppan, bortj, som är så populär i mitt hemland! :)
    Ha en fin kväll!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår att du brukar laga bortj (stavas det så på "riktigt"?), det är en soppa som jag också tycker om och lagar ibland, men det var länge sedan nu. Kanske har du ett bra recept att dela med dig av? Hoppas det! Ha det bra själv!

      Radera
  3. Riktigt gott blev det, bra samarbete där :) Ser fram emot min förfrågan på måndag :) Puss

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är alltid roligare att laga mat tillsammans, och det utföll ju väl! Rödbetspajen blev supergod, jag har sparat en bit åt dig.

      Radera