lördag 29 september 2012

Högrev, stekt i gryta och med mustig rödvinssås



Mums, mums, mums! På Bondens marknad köpte jag en bit fin, närproducerad högrev från Lövsta kött, och den förvandlades till den mest ljuvliga stek, som långsamt fick puttra tillsammans med lök, rotfrukter, och dadlar i rödvin, fond och kryddor. En härlig helgmiddag tillsammans med kokt potatis eller kanske ett smakrikt rotsaksstomp, samt någon god chutney och sallad. Vi var fem personer som blev mätta på det här, plus att det blev en matlåda till en av döttrarna.
Ha en härlig helg allihop!

1,2 kg högrev
1 medelstor gul lök
2 - 4 vitlöksklyftor, beroende på storlek - jag tog 4 stora
2 medelstora morötter
1 medelstor palsternacka
1 persiljerot
5 färska, urkärnade dadlar
1 flaska rödvin
2 dl vatten
½ dl fond - jag blandade oxfond och viltfond
8 hela svartpepparkorn
1 kanelstång
smör/olja/ghi
ev redning

Skala lök och rotfrukter, och grovtärna dem. Strimla dadlarna.
Hetta upp matfett i en gryta, och rosta lök och rotfrukter under omrörning, några minuter. De ska bli lätt brynta.
Slå på rödvin, vatten, fond och kryddor, och lägg också ned dadlarna (låter kanske konstigt, men bidrar med härlig sötma och mustighet). Koka upp.
Bind ev upp högreven till en jämnare form, och lägg ned den i grytan. Lägg på lock, och låt småputtra minst 2½ timme. Skumma väl flera gånger under tiden, så allt grums försvinner.
Ta upp steken, låt den vila 10 minuter, och skär bort ev snöre innan du skivar den.
Sila från skyn noga, häll över i en ren kastrull, och låt den koka ihop till ungefär hälften. Smaka av, och tillsätt ev mer fond eller andra kryddor. Red av på önskat sätt med maizenaredning, arrowroot, redix eller något annat som du föredrar.
Servera med önskade tillbehör.

3 kommentarer:

  1. Vilken härlig höstmat! Sååå gott!
    Ha en toppen lördagskväll!
    kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  2. Riktigt höstigt! Och så himla gott det var, uppskattades verkligen som matlådor dessutom : LYX! Tänk om man skulle ha tålamod att orka sig på långkok... Kram

    SvaraRadera
  3. Ja, visst känns grytor som riktig höstmat! Värmande och gott! Inte behövs det så mycket tålamod. Grytan sköter sig ju själv på spisen, och då kan man göra annat. Spela Wordfeud med mamma t ex! Kram båda två!

    SvaraRadera