fredag 14 september 2012

Glutenfria hirspannkakor



När jag senast var och provianterade på Tant Gröns Skafferi i Hågadalen, hittade jag en påse med brunt hirsmjöl, som jag blev lite nyfiken på och som fick följa med hem. Hirs är mycket mineralrikt, och innehåller framförallt mycket kisel. Om du inte hittar hirsmjöl i din butik kan du köpa det på nätet hos Allergimat eller Ekoexpressen.

Av mjölet gräddade jag supergoda pannkakor, som är goda att äta som vanliga pannkakor med grädde och någon smaskig sylt, men som också passar väldigt bra att fylla som crepes. Jag fyllde mina med en röra på purjo, champinjoner och kyckling, men det receptet får du vänta på tills i morgon. Idag får du nöja dig med pannkakorna. De blev alldeles extra  gula och fina eftersom jag använde mina fantastiska kravägg, där gulan skiner som solen själv!


1 1/4 dl hirsmjöl
1 1/4 dl rårismjöl
2 krm salt
1 msk husk
3 stora ägg
5 dl valfri mjölk - jag använde LF mellanmjölk, men det går bra med alternativ av soja, havre eller ris
kokosolja, ghi eller smör till stekning

Blanda mjölsorterna, salt och husk i en skål.
Vispa i hälften av mjölken, och därefter de lätt uppvispade äggen.
Tillsätt resten av mjölken, och vispa till en slät och klumpfri smet.
Låt svälla i rumstemperatur minst en timme, och grädda sedan pannkakor eller plättar i förslagsvis kokosolja eller ghi.










11 kommentarer:

  1. Mums med pannkakor! Fast jag gör det väldigt sällan eftersom jag inte vill använda vetemjöl och barnen var tyvärr inte så förtjusta i dem jag gjorde med kikärtsmjöl. Dessa skall jag prova!
    Jag har tyvärr väldigt svårt att få tag i rårismjöl. Nu har jag mailat Biofood för att höra vart i Göteborg jag kan få tag i det så nu skall jag bara ta mig in till centrala Gbg någon gång....:-)
    Tänkte höra med dig om rismjöl är samma sak, bara det att rårismjöl är en grövre sort? Eller funkar de helt olika?
    Önskar dig en trevlig helg!
    /Maria B

    SvaraRadera
  2. Hej igen,
    Läste nu inlägget lite mer noggrannt och har varit inne på Ekoexpressens hemsida. Tack för tipset! Den verkar ju jättebra! Och inte för dyr frakt. Jag har tidigare hittat rårismjöl på nätet men tyckt att frakt upp mot 75 kr varit alldeles för dyrt.
    Fullkorns rismjöl borde väl funka att använda?
    /Maria B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad tråkigt att du haft så svårt att få tag på rårismjöl. Jag brukar köpa i min vanliga ICA-affär. Men som sagt det går att köpa på nätet, precis som du själv upptäckt. Vad gäller vanligt vitt rismjöl så kan det ersätta rårismjölet i recepten, men jag använder hellre rårismjölet eftersom det är malt på hela riskornet. Det är väl ungefär samma skillnad som mellan vitt, siktat vetemjöl och fullkornsvetemjöl. Lite nyttigare helt enkelt. Jag tänker mig att du kan ersätta någon av mjölsorterna i pannkakorna med annat glutenfritt mjöl, durramjöl, sojamjöl, ljust bovetemjöl eller majsmjöl. Det är bara att testa! Ha en härlig helg du också tillsammans med familjen.

      Radera
  3. Kikärtsmjöl har ju en väldigt speciell smak så jag kan förstå dina barn. Jag använder Kjerstis recept på majspannkakor och det uppskattas av både stora och små!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du och familjen gillar majspannkakorna! Ha en fin helg du också!

      Radera
  4. Låter jättegott med såna pannkakor! jag brular göra pannkakor på kokosnötmjöl! :)
    Ha en fin fredag!
    kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, kokosnötsmjöl fungerar ju också. Egentligen finns det oändliga variationsmöjligheter - även om man inte vill eller kan äta "vanligt" mjöl! Ha det gott du också, Lana!

      Radera
  5. Majsmjölspannkakor blir det nästa gång :-)
    /Maria B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas de faller bättre i smaken än kikärtspannkakorna!

      Radera
  6. Idag åt vi majsmjölspannkakor http://kjerstismatochprat.blogspot.se/2011/12/glutenfria-majsmjolspannkakor-med.html
    Båda barnen och jag åt med förtjusning :-) Det har väldigt sällan blivit pannkakor hemma hos oss för att jag vill undvika pannkakor med vanligt mjöl. Så när jag gjort lite olika försök med nyttigare pannkakor har det resulterat i att barnen INTE tycker om när mamma gör pannkakor ;-) Men....idag var alla glada, lyckliga och nöjda :-)
    Tack för bra recept!!
    /Maria B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men åh så glad jag blir, Maria! Det är alltid så roligt att få ett kvitto på att recepten fungerar också för andra. Då hoppas jag familjen får njuta av fler pannkakstillfällen! Allt gott till er alla!

      Radera