söndag 2 september 2012

Glutenfri banankokoskaka med exotisk frukt



Efter två dagars intensivt och ihärdigt regnande har himlen ljusnat och solen äntligen tittat fram. Det tackar man för! Men oj vad höstigt det känns! Tror ni vi vågar hoppas på några fina och soliga dagar?

Ja ni, det här blev en högst spontant ihopkommen kaka, men fullt ätbar, för att inte säga riktigt njutbar. Vi skulle åka bort några dagar, och jag insåg att frukten i fruktskålen inte skulle hålla sig så länge. Dessutom hade bananerna redan uppnått en viss mogen charm om man säger så. Men här ägnar vi oss inte åt åldersdiskriminering! Hur skulle det se ut? Jag har ju själv uppnått åtminstone mogenhetskriteriet, och gillar inte att bli borträknad bara av den anledningen, så självklart måste bananerna få sin chans. Den klarade de med bravur. Kakan blev jättegod och blev uppskattad! Med en klick lättvispad grädde som tillbehör slank den utan problem ned. Eftersom jag även hade mangoglass kvar i frysen bjöd jag även på den, och det passade förstås perfekt till.

3 mogna bananer
1 dl ljust rårörssocker
1 msk vaniljsocker
1 lime
2 medelstora ägg
3 dl kokosflingor
1 dl rårismjöl
1 msk fiberhusk/malda psyliumskal
1 tsk bakpulver
1 persika
1 nektarin
1 mango

lite hyvlat, kallt smör + ca 2 msk ljust rårörssocker

Mosa bananerna med socker, vaniljsocker och pressad lime.
Rör ned de lätt uppvispade äggen.
Rör ockå i kokosflingorna samt rårismjölet blandat med bakpulver och husk. Blanda om väl.
Häll smeten i en rund form med löstagbar kant. Jag fodrade med bakplåtspapper och smorde kanterna på formen.
"Flå" persikan och nektarinen, och skär i skivopr. Skala mangon och tärna den.
Fördela frukten på smeten, hyvla över lite kallt smör/margarin, och strö över råsockret. Grädda ett snäpp under mitten, i 175 graders ugnsvärme. Min kaka tog ca 35 minuter på sig att bli färdig.











4 kommentarer:

  1. Vad gott det låter! Jag har beställt rårismjöl! Så nu väntar jag på leveransen! Ska absolut prova baka på det mjölet några av dina kakor!
    Igår bakade jag bröd efter ditt recept med chiamjöl, fast utan torkade bär/frukt. Resultatet är fantastiskt! Dottern gav högsta betyg det brödet! Jag smakade också och tyckte att det var jättegott!
    Är så glad att jag hittade din blogg och kan nu baka så många olika varianter på glutenfritt bröd till min dotter! :)
    Ha en fin söndag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Lana, vad glad jag blir över att du och din dotter uppskattade brödet! Då hoppas jag att resten av recepten blir lika bra. Rårismjöl är verkligen jättebra när man ska baka glutenfritt, jag använder det väldigt ofta. Hoppas du och din familj får en fin septembervecka! Kram tillbaka!

      Radera
  2. Mm, kakan ser väldigt god ut! Älskar kokos och mango, så det här får nog provas framöver.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har en medsyster, Sara! Kokos och mango är storfavoriter hos mig också. Kakan blev väldigt uppskattad när jag bjöd på den, så testa den gärna. Må så gott, och ha en fin vecka!

      Radera