lördag 15 september 2012

Fyllda hirspannkakor med kyckling, purjo och champinjoner



Jag tror bestämt att jag har fått en släng av gumilskan! Den där välsignade gumilskan ni vet, som plötsligt slår till nån gång när man passerat de sextio, och som får vanligtvis mildsinnade och fridsamma varelser att börja morra och hötta med näven - alternativt käppen - och ryta ifrån och inte stillatigande finna sig i vad som helst. Författaren Stefan Andhé har skrivit om det i någon av sina böcker, men för honom handlar det förstås om gubbilska. Nog så välsignad den också!

Igår klev jag upp i arla morgonstund för att åka till stan med L som skulle iväg på jobbresa. Jag skulle till sjukhuset för att kolla min opererade axel. Vi som bor på vischan måste försöka samordna. Nåväl, jag hade några timmar att fördriva och tänkte mig en morgonmacka på ett café med en bok som trevligt sällskap. På första stället blev beskedet: "Nä glutenfritt bröd har vi inget, vi har det ibland men inte nu." Vaddå IBLAND? Det ska väl ALLTID finnas! Jag frågade om jag kunde köpa mig ett glutenfritt bröd på närliggande Hemköp, och kanske få något pålägg. Nä, det gick inte heller, så FICK de inte göra. Jag traskade iväg till nästa café. "Nä, det glutenfria brödet är slut, vi har inte haft något på flera dagar, men vi har moccabakelser och macroner" Vaddå SLUT, när man ser att det börjar ta slut är det väl dags att ta hem mer! Och jag är inte sugen på moccabakelse kl 8 på morgonen. SKÄRPNING caféer i Uppsala! Det är faktiskt inte särskilt svårt att förse oss glutenintoleranta med gott bröd, det finns en hel del frysta alternativ, och även vacuumförpackade bröd från Friends of Adam. Det blev alltså bara en slät kopp kaffe!

Det var dessutom ruskväder och regnade både småspik, katter och hundar, och när en taxibil i full karriär skvätte ned hela mig när jag moloken traskade iväg till sjukhuset var härdsmältan nära, jag lovar! Jag började nästan hötta åt min förtjusande doktor i rena farten!

Sådärja, nu var det sluthöttat för den här gången, nu får du receptet på de fyllda crepsen som jag utlovade igår! Hemligheten med att få fina pannkakor är - förutom en bra smet förstås - att ha en riktigt bra panna och att inte vända pannkakorna för tidigt. Jag har investerat i en riktigt bra pannkakslagg med låg kant (från Tefal), och det gick rysligt behändigt att vända pannkakorna, trots att de var stora. Min panna mäter ca 22 cm i diameter, och det blev åtta stycken pannkakor av smeten. Du kan förstås göra fler och mindre om du har lust.

1 sats hirspannkakor

200 g färdiggrillad, rensad kyckling
225 g purjolök
225 g färska champinjoner
1 vitlöksklyfta
1 burk smetana
valfri kryddblandning - jag använde Italiensk Kycklingkrydda från The Spice Tree
ev salt och svartpeppar från kvarn
riven, smakrik ost, ca 1½ dl - kan uteslutas om du inte använder mjölkprodukter
olja eller ghi till stekning.

Skölj och strimla purjon, borsta och skiva eller grovhacka champinjonerna.
Skala och flisa vitlöken.
Hetta upp olja eller ghi i en panna, och fräs purjo, vitlök och champinjoner under omrörning tills vätskan dunstat.
Vänd ned det rensade kycklingköttet och fräs runt lite till.
Tillsätt smetana och kryddor, rör om, och låt koka ihop till en krämig röra ca 5 minuter under lock.
Smaka av röran med salt, peppar och ev mer kryddor.
Fördela fyllningen på pannkakorna, rulla ihop och lägg i smord form.
Riv över osten.
Gratinera i 225 graders ugnsvärme tills osten börjar bubbla och pannkakorna fått fin färg, ca 15 minuter.
Servera genast med valfri sallad till.








5 kommentarer:

  1. Jättegott! Jag har också en sådan pannkakspanna, mycket bekvämt att göra pannkakor, speciellt om de är gjorda på bara ägg, vatten och fiberhusk! :)
    Jag älskar pannkakor med fyllning! Det har min mamma alltid lagat hemma i Ryssland! :) Jag brukar göra pannkakor fyllda med tacofärs! Favorit hos mina barn! :)
    Ha en fin lördag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pannkakor med tacofärs låter jättegott! Hoppas du haft en bra helg, Lana! Har inte haft så mycket tid att blogga och svara på kommentarer eftersom det varit fullt upp med släktbesök från Finland. Önskar dig en fin vecka. Kram tillbaka!

      Radera
  2. Inte konstigt att du fick "gumilska" efter en sådan start på dagen ;-)
    /Maria B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur! Fast nu har det lagt sig. Nu är jag mitt gamla vanliga, fridsamma jag igen. Fast det är ganska välgörande med gumilskeutbrott ibland! Ha det gott!

      Radera
  3. My pleasure! I`m glad you liked them!

    SvaraRadera