onsdag 19 september 2012

Frukost för ledbrutna och höstdeppiga - dadel- och nyponsmoothie och äggröra på grovt, glutenfritt bröd




Höstboostningen fortsätter med olika grötar och smoothies till frukost. Den här smoothien gjorde jag en morgon när det kändes extra knöligt att överge den go´a sängvärmen och kravla sig över sängkanten. Nypon är - som väl de flesta känner till vid det här laget - starkt inflammationsdämpande och bra när man är stel i lederna, liksom ingefära. Kokosvatten innehåller massor med nyttigheter, och kakao ska vi bara inte tala om! Det är proppfullt med antioxidanter och allmänt humörhöjande när höstdeppet smyger sig på. Äggula innehåller soligt D-vitamin, som vi sannerligen inte varit så bortskämda med den här sommaren. Mina ägg, som jag köper av en kompis, är dessutom värpta av lyckliga hönor som kaxigt sprätter omkring i det fria och mumsar i sig grönska, så gulorna gör skäl för sitt namn och lyser som solen själv. Man nästan ser hur D-vitaminet spruttlar omkring därinne! Så kom igen! Nog ska vi väl klara den här hösten tillsammans!

Smoothie:
½ liten Kravbanan
3 färska, urkärnade dadlar
1 msk nyponpulver av hela nyponet
1 msk färskpressad ingefärssaft (finriv färsk ingefära och krama ur saften med händerna)
½ msk torkade linfrögroddar
1 tsk rå kakao
2 - 2½ dl kokosvatten - gärna smaksatt från Paulùns eller Dr Martens

Mixa ihop allt till en slät och krämig smoothie och häll upp i fint glas.

Äggröra:
1 - 2 ägg
1 msk olivolja
1 msk Kunglig Salladskrydda

Vispa ihop i en kastrull och värm på svag värme tills röran krämar sig.
Brödet jag använde var det här. Bottna med sallad och läg på äggröran och tomater.
Kaffe?? Jaaaaaaaaa!





6 kommentarer:

  1. Läser och inspireras av dina recept nästan varje dag. Kan ju inte kommentera allt :-) men idag var det så klockrent! Tack för inspirationen!
    Efter en nästintill sömnlös natt med värk kändes det inte lockande med frukost, fick i mig kaffe och en halv smörgås innan jag vacklade tillbaka till sängen, slumrade och tyckte synd om mig själv... Sedan tänkte jag att nu får jag skärpa mig. Gick upp och slängde ner allt möjligt nyttigt jag kunde komma på i mixern, medan den mixade tittade jag på din blogg. Och genast kändes det bättre! Det blev äggröra till smoothien, solen tittade fram och brevbäraren kom med nya numret av Hälsa. Härligt hur en dag kan vända! Tack Kjersti för att du hjälpte mig att vända min dag! Nu blir det kaffe med din goda rödbetskaka till efterrätt!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen, tusen tack för din kommentar, Maria!!! Du anar inte så glad jag blev, jag kan tala om att du lyste upp och vände MIN dag! Ibland kan jag smådeppa lite för att jag inte får så många kommentarer, och undrar om folk överhuvudtaget läser och prövar recepten - en del "storbloggare" behöver ju bara visa upp en bild på en tapetsnutt eller en loppisskål så skramlar det in typ 100 kommentarer, haha. Men så kommer det en kommentar som din - och faktiskt en del andra också - och då är det värt varenda liten minut av bloggjobbande. För ett jobb är det, även om det är oavlönat (självvalt, jag vet) och tar mer tid än man kan tro. Men jag tycker ju det är så roligt, och jag hoppas jag kan vara till hjälp och inspiration. Så jag hänger nog med ett tag till! Det hoppas jag att du också gör. Massor med nypon, ingefära och gurkmeja ordineras härmed, och gärna saffran och chili också, det är också inflammationsdämpande. Var rädd om dig!

      Radera
  2. Vilket härligt sätt att höstboosta lite! Spännande med dadlar i smoothien mums!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Amy! Och vilket härligt reportage det var i Buffé om dig och andra bloggvänner! Kul!! Må så gott!

      Radera
  3. Vilken bra frulle! Har inte tänkt att man kan ha äggröra på smörgås. Jag brukar göra smoothie åt sambon och har sdan några dagar tillaka sötat med ett par dadlar :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är jättegott med äggröra på smörgås! Bra att ladda med protein på morgonen! Dadlar är i mitt tycke ett bra sötningsalternativ, sött förvisso, men med naturlig fruktsötma. Brukar köpa de färska dadlarna som är jättegoda!

      Radera