torsdag 20 september 2012

Cookies på LCHF-vis - med mandelmjöl, kokosmjöl, mandelolja och mörk choklad



Som jag berättat tidigare går jag och läser italienska en dag i veckan, tillsammans med fem härliga kvinnor i sina bästa år. Då brukar vi turas om att ta med något gott till kaffet i pausen. Eftersom två av vännerna äter enligt LCHF så försökte jag för ett tag sedan mig på att för första gången baka med sukrin, och det blev jättegoda blåbärsmuffins. När jag nu ändå hade sukrin hemma gjorde jag lite cookies också, av bara farten. De blev också jättegoda.

Om man inte är så strikt kolhydratnobbare så kan man i stället ta råsocker, ljust muscovadosocker eller kokossocker i stället för sukrin, och vaniljsocker i stället för vaniljpulver. Jag har gjort båda varianterna, och de blev goda båda två. Första gången jag gjorde cookiesen (på LCHF-vis och med kokosolja) lät jag degen vila i kylskåp och skar skivor av den, andra gången (med rårörssocker, vaniljsocker och mandelolja) rullade jag degen till bollar direkt och gräddade. Det gick bra det också. Gör det som passar dig bäst! Väldigt goda blev kakorna hursomhelst, och försvann i en rasande hastighet. Det blir 16 - 20 kakor av satsen, beroende på hur stora du vill ha dem.

2½ dl färdigt mandelmjöl, ca 120 g
1 dl cocosmjöl, ca 50 g
3/4 dl sukrin
2 tsk bakpulver
2 tsk malda psylliumfröskal/husk
3 krm vaniljpulver
½ dl mandelolja eller kokosolja
2 ägg
50 g grovhackad mörk choklad med minst 70% kakaohalt - ev smaksatt. Jag tog lingonchoklad.

Blanda alla torra ingredienser samt chokladhacket i en bunke, och rör i olja och ägg.
Knåda med hjälp av händerna ihop en deg, och forma till en rulle, som du klär i Glad Pack och sedan lägger i kylskåpet en timme. Min blev nog kvar i tre timmar.
Skär skivor av rullen, och lägg på bakpapprad plåt. Skivorna kan dela sig när man skär upp rullen, men det är bara att klämma ihop och jämna till dem.
Grädda i 200 graders ugnsvärme ca 12 minuter. Låt svalna på plåten. Förvara i lufttät burk.

8 kommentarer:

  1. Lät gott!
    Tror du att det blir lika gott och bra med rapsolja?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tror jag säkert, Linda. Om du tar en ganska mild och neutral, kallpressad rapsolja blir det säkert lika bra. Även rapsoljor kan ju - precis som olivolja - variera väldigt i smaken, och en del är mer fylliga och smakrika än andra.
      Ha en fin dag!

      Radera
  2. Det här receptet sparar jag på en gång! Ska botanisera bland dina glutenfria små kakor, för imorgon ska jag dottern baka lite till lördag då vi skka ha besök till kaffe och fika! :)
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    P.S.
    Om du är nyfiken på Ryssland och mig som ryska, ställ gärna frågor så svarar jag så gott jag kan! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt, Lana om jag kan bidra med lite kakrecept. Lycka till med bakandet och med fikabesöket! Ha en härlig helg! Kram!

      Radera
  3. Mums, det ser jättegott ut! Älskar att ha chokaldbitar i kakorna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Marja! Jag gillar också att ha chokladbitar i kakor. Det finns ju så många roliga chokladsorter med olika smaker, och man kan variera smaken på sina kakor beroende på vilken sort man använder. Min favorit just nu är som sagt lingonchokladen, men även blåbär, pistaschnötter, ingefära/chili och mint är storfavoriter. Ha en fin helg!

      Radera
  4. Hade degen i kylen över natten. Fick inte lika "kakig" struktur på ovansidan och smälte inte ut något. Men ska de vara mjuka på insidan? Eller är det bara jag, hade inte i något husk

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Linnéa! Jag kan inte riktigt svar på varför dina kakor blev som de blev. Möjligen att du uteslöt husken, så att de inte "svällde ihop" lika mycket. Lite mjuka inuti blev mina också, men inte så mycket. Mina kakor flöt inte heller ut så mycket. Hoppas dina kakor blev goda i alla fall. Om du gillade smaken så skulle jag rekommendera dig att testa igen, och den här gången med husk i. Lycka till och ha det så bra!

      Radera