tisdag 4 september 2012

Antioxidantpimpad frukostsmoothie med avocado, blåbär, babyspenat och linfrögroddar



Ja ni, blir det inte sprutt på mig efter den här frukoststarten så hjälper nog inget! Den ingår som ett led i projekt "Höstboostning". Jag har inte märkt några omedelbara effekter, men det kommer, det kommer! Jag gör i alla fall allt jag kan för att slippa reprisera förra hösten, då infektioner och olika farsoter avlöste varandra  i lika snabb takt som Sanna Kallur brukar hoppa över häckarna när hon är i form. Hm, jag kanske skulle rekommendera henne min smoothie förresten.

Undrar ni om smoothien var god? Joodå, faktiskt riktigt god! För min smak var den tillräckligt söt, men jag kan tänka mig att en del av er vill ha lite agavesirap eller honung i. Smoothien blev väldigt krämig av både bananen och avocadon - jag kunde nästan äta den med sked - men den som vill kan späda med ytterligare lite sojamjölk eller vatten.

Mackan jag åt till smoothien var av det här brödet med DRÖSVIS av sallad från det egna landet, kravskinka och gurka. En stor kopp alzheimerförebyggande kaffe därtill. Jo, det är sant! Enligt senare forskningsrön kan kaffe hjälpa mot alzheimer. Synd bara att min mage inte klarar mer än några koppar om dagen, men vi får hoppas att effekten kommer även vid mindre doser! Förhoppningsvis hjälper mina dagliga koppar i alla fall mot CRAFT-syndromet, eller vad tror ni?

Till 1 - 2 glas - beroende på hunger och glupskhet. Jag drack upp hela själv! Ska det boostas så ska det!

½ Kravbanan - skivad
½ Kravavocado - skalad och i bitar
en knapp dl färska, svenska blåbär
en "näve" sköljd och slungad babyspenat
½ msk torkade linfrögroddar
½ msk blåbärspulver
1 tsk nyponpulver
1 msk kallpressad mandelolja - eller kokosolja
2½ dl färsk sojamjölk - eller annan valfri mjölk
(½ msk ljus agavesirap)

Blanda ihop allt i mixern och kör till en jämn och slät smoothie.









6 kommentarer:

  1. Mmm... vad gott! Jag brukar göra smoothie på kokosmjölk! Blir så fräscht och mättande!
    ha en fin dag!
    kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter gott med kokosmjölk, det är inget jag använder så ofta till just smoothies. Däremot ofta i soppa. Ha det bra själv, Lana!

      Radera
  2. WOW, vilken energibomb, fylld med nyttigheter! Den borde verkligen boosta:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur!? Blir jag inte pigg nu är jag nog bortom all räddning, haha! Ha det gott!

      Radera
  3. Blåbärspulver och nyponpulver vad är det för nåt och varför har man det i?

    Är nybörjade på smooties men förstå inte alla dessa pulver som ska i, har tidigare läst recept med proteinpulver.
    /Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bra att du frågar! Båbärspulver, nyponpulver och andra bärpulver (finns hallon, jordgubb, banan, svarta vinbär, lingon, havtorn, hjortron m fl) är varsamt torkade bär/frukter som mals ned. Ofta tas hela bäret med. Bärpulvren är smockfulla med vitaminer, mineraler och alla möjliga antioxidanter som ju också finns i färska bär/frukter, men eftersom allt vatten är borttaget blir det näring i koncentrat, och man behöver inte ta så mycket. Förutom att bärpulvret ger god smak till smoothien får du alltså i dig en massa nyttigheter på enkelt vis. Dessutom är det praktiskt att ha hemma, pulvren håller sig länge. Bärpulver finns att köpa i en del välsorterade affärer, men också på nätet. Självklart kan du använda färska bär/frukter i din smoothie i stället. Banan, blåbär, hallon och jordgubbar är klassiker, men ananas, persikor, melon och annat är också gott. Proteinpulver i sin tur är just koncentrerad protein. Hampaproteinpulver görs ex vis av hampafrön, som är väldigt näringsrika. Lycka till, och hör gärna av dig igen om du undrar över något! Jag svarar efter bästa förmåga. Ha det bra!

      Radera