torsdag 13 januari 2011

Pepparkaks-Pavlova med äggkräm och sommarbär


Idag ska granen och alla julsaker ut ur huset. Visst är det konstigt? Lika roligt som det var att plocka fram alla grejor för några veckor sedan, lika skönt är det att få städa bort dem nu. Fast å andra sidan, tiden rusar så snabbt nuförtiden att man knappt hinner dra in luft mellan de olika högtiderna. Jag såg häromdagen att man redan börjat sälja semlor! Jag överväger starkt att ha allting framme året runt! Man kanske kunde ha tomtar och julgardiner i köket, kycklingar och påskgardiner i "kammaren", och den lilla midsommarstången och blommiga sommargardiner i vardagsrummet. Valentinohjärtana kunde få dingla i sovrummet, och Hallowenspökena husera i badrummet. Då kunde man ju vandra runt i huset, och alltid befinna sig i fas någonstans! Nu vet jag, jag gör helt enkelt en året-runttårta idag på Tjugondag Knut! Juliga kryddor i marängen, påskgul äggkräm till fyllningen, somriga bär och hjärtlig choklad. Halloween? Hmm. Jag får helt enkelt skrika "Buuuuh!" när jag serverar tårtan.
Det här får också bli mitt bidrag till Månadens sötsak där temat är efterrätter.

Tårtan kan verka lite pysslig att göra med flera olika moment, men är egentligen ganska lättgjord. Marängen går snabbt att vispa ihop, och sköter sig själv i ugnen. Du kan hoppa över att göra äggkräm, och i stället blanda färdig lemoncurd med grädde. Chokladgarnering går att köpa färdigt.
Pavlovan är glutenfri, men mjölkallergiker får byta grädden mot något mjölkfritt alternativ.

4 äggvitor
1 dl strösocker
1 dl florsocker
1½ tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
½ tsk ingefära
½ tsk kryddnejlika
1½ tsk vinäger

Äggkräm:
4 äggulor
½ dl pressad citron - och det rivna skalet om det är fint
½ dl Gelésocker Multi
1 tsk vaniljsocker
1½ dl vispgrädde

Garnering:
valfria bär
chokladhjärtan, köpta eller hemgjorda. Det är lätt att göra egna chokladhjärtan genom att smälta choklad i vattenbad, breda ut på bakplåtspapper, och ta ut hjärtan med kakmått.

Vispa äggvitorna till riktigt hårt skum.
Blanda sockersorterna och kryddor, och tillsätt lite av blandningen i taget, ungefär ½ dl åt gången, under fortsatt vispning. Fortsätt vispa tills all sockerblandning är i, och tillsätt vinägern. Fortsätt vispa ytterligare en stund.
Rita upp en cirkel på bakplåtspapper, ca 20 - 21 cm, och bred ut marängmassan. Kanterna ska vara raka och jämna. Marängen flyter ut i ugnen och blir större, så frestas inte att göra cirkeln för stor.
Grädda i 150 graders ugnsvärme, längst ned i ugnen, ca 50 minuter. Stäng av ugnen - öppna inte ugnsluckan -  och låt stå kvar över natten.
Vispa ihop äggulor, citronsaft och socker, och sjud på svag värme tills krämen tjocknar.
Vispa krämen kall, och smaksätt med vaniljsocker. Ställ i kyl.
Strax före servering blandas äggkrämen med vispad grädde. Bred ut över marängbotten, och garnera med bär och chokladhjärtan









Jag strödde också lite vit chokladströssel över chokladhjärtana för att göra det lite extra festligt.

5 kommentarer:

  1. Haha, en året-runt tårta. Den ser FANTASTISKT god ut!

    SvaraRadera
  2. Jag undrar bara vem som ska äta upp den ...?

    SvaraRadera
  3. Jag fick vara med och äta, den smakade fantastiskt. Lätt och fräsch med en härlig kontrast mellan pepparkakssmaken och citron. Tack så mycket.

    SvaraRadera
  4. hihi, vad fin den var!

    SvaraRadera
  5. Ser kalasgod ut!De där chokladhjärtanen blev ju piffiga, har aldrig tänkt på att trycka ut formar förrut!
    Förhoppnigsvis ska vi städa undan julen här med ikväll, annars så får den bli kvar och följas åt av påskpyntet, vilken bra idé du hade ;-) Nja... hihi

    SvaraRadera