lördag 8 januari 2011

Potatismuffins

De här potatismuffinsen är goda till vilken kötträtt som helst, men kan också ätas som en egen vegetarisk rätt med en innehållsrik sallad till. Vi åt dem till en fin bit oxfilé och kantarellsås på nyårsafton. Satsen är ganska stor, och räcker om man beräknar två muffins per person till sex personer. Äter man inte kött till får man nog beräkna tre muffins per person.
Det här behöver du:

800 g potatis, gärna mjölig
3 hela ägg
3 äggulor
100 g lagrad, riven ost, gärna parmesan
50 + 50 g blåmögelost
lite salt och svartpeppar från kvarn
ev någon msk potatisvatten att späda med om det verkar för tjockt

Skala och koka potatisen. Häll av vattnet, men spara någon dl.  Låt potatisen ånga av, och mosa/stöt den grovt. Låt svalna något.
Vispa ihop ägg och äggulor, och rör ned i potatisen, liksom den rivna osten och hälften av blåmögelosten.
Om smeten verkar för kompakt kan du späda med lite potatisvatten.
Fördela smeten i ett muffinsbleck med plats för 12 muffins (alternativt stadiga muffinsformar). Olja lite i botten på formarna så är det lättare att lossa muffinsen sedan.
Smula över resterande blåmögelost över muffinsen, och grädda i ugnen på 225 graders ugnsvärme ca 15 - 20 minuter tills de är gyllenbruna och börjar bubbla lite.
Servera genast med valfritt tillbehör.
1 kommentar:

  1. Det där såg riktigt gott ut! Bra idé med potatismuffins.. Det ska jag testa nån gång! Vad kul att du hittade till min blogg via Allt om Mat! :-) Jag har själv inte sett reportaget än faktiskt, blir spännande att läsa på måndag! :-)

    SvaraRadera