torsdag 20 januari 2011

Restmiddag på kyckling


Igår fick det bli rester till middag. Det passar ju bra med tanke på att det pratas alltmer om hur viktigt det är att tänka på att ta tillvara all mat och inte slänga i onödan. Tyvärr är det något som vi alltför ofta gör lite till mans, och jag är dessvärre inte alls oskyldig. Tydligen slängs motsvarande 25 % av all den mat vi bär hem från affären, och det är ju ganska hemskt!
Det här blev en riktigt god måltid i all sin enkelhet, och vi blev mätta och nöjda.
Obs att det här receptet bara är för två personer. Jag brukar annars oftast laga för fyra, även om vi numera oftast bara är två personer i hushållet. Det som blir över brukar komma till pass i matlåda dagen efter.

Libris bokförlag har gett ut flera mycket uppskattade receptböcker med Anna Braw som redaktör, bl a Kyrkkaffe, Påtår, Brödglädje och Tillsammansmat. Böckerna innehåller förutom recept även berättelser, anekdoter, kloka citat, finurliga tips av allehanda slag, vackra bilder och mycket, mycket mer. Nu är en ny bok på gång, Förresten, som ska handla just om hur man tar tillvara och förvandlar matrester till nya rätter i stället för att slänga i soporna.
Om du har något bra tips är du välkommen att bidra före den 31 januari, så kanske du kommer med i boken. Läs mer på Kyrkkaffebloggen som Anna också ansvarar för.

2 portioner kokt pasta av valfritt slag.

200 g rester av grillad kyckling
½ medelstor purjolök
1 vitlöksklyfta
1 dl grädde (ev ris- eller sojagrädde)
ca 3/4 msk curry
salt, peppar
1/4 burk grillad paprika i olja

Skiva och skölj purjolöken. Fräs den i sin egen vätska tillsammans med rensat kycklingkött. Tillsätt grädden, curry, salt och peppar, och låt koka på svag värme under lock 5 minuter. Vänd ned paprikan och pastan, och rör om allt ordentligt. Servera med sallad.

4 kommentarer:

 1. Vad roligt, Catarina, att det blev lyckat! Det gör mig glad!

  SvaraRadera
 2. Förresten!
  Om man i all hast köper med sig en grillad kyckling hem, och inte vill äta den rakt av, så är det här ett toppenrecept till en hel snabb middag.
  Rensning av kycklingen och såsen blir klar medan medan pastan kokar.
  En hel grillad kyckling. Dubbla såsreceptet, snåla inte med curryn. I med kycklingbitarna, häll av pastan. Klart!
  (Jag hade ingen grillad paprika men det blev gott ändå.)

  SvaraRadera
 3. Så bra! Och visst kan man använda sig av receptet även om det inte är rester som är grunden utan färdig, grillad kyckling.

  SvaraRadera