måndag 17 januari 2011

Palsternacksgratäng med täcke av mozarella, lime, bacon och soltorkade tomater


Januari brukar ju ofta vara en månad med begränsat ekonomiskt svängrum. Åtminstone om man dessförinnan tagit ut svängarna lite för mycket kring juletid. Det tror jag är något som de flesta av oss drabbas av. Det är lätt gjort att köpa lite för mycket, både av julklappar och godsaker.
Men det går att lag mat som både är god och förhållandevis billig. Det här är en sådan rätt. Palsternackor - som för övrigt i mitt tycke är en underskattad rotfrukt - är löjligt billiga, så även om övriga ingredienser är lite dyrare så blir det sammantaget inte så dyrt.
Den italienska salladskrydda jag använde kommer från min kryddfavorit The Spice Tree, och är lite grövre än annan italiensk salladskrydda. Du kan byta mot någon annan kryddblandning eller bara torkad timjan, oregano och basilika t ex.
Vegetarianer kan förslagsvis byta ut baconet mot svamp av något slag.


800 g palsternackor
vatten + en buljongtärning
1 boll mozarella, 125 g
1 paket bacon
1 dl soltorkade körsbärstomater
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk italiensk salladskrydda
saft av ½ pressad lime

Skala palsternackorna och skär i grova bitar. Koka dem nätt och jämnt mjuka i buljong, ca 10 - 12 minuter.
Fördela dem i en smord, ugnsfast form.
Smula mozarellan och klipp baconet i små bitar.
Blanda ihop med övriga ingredienser till toppingen, och bred över palsternackorna.
Gratinera i ugnen på 225 grader ca 10 - 15 minuter.






5 kommentarer:

  1. Så gott det ska bli. Gratänger och puddingar är gott och bra att spara i frysen till flera måltider. I morgon ska jag få bud att storhandla så det passar bra med ett nytt recept.

    SvaraRadera
  2. Låter gott ! Tack för tips...det här testar vi i morgon.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt, anonym! Då hoppas jag att det ska smaka! Palsternacksgratäng står på min agenda för morgondagen också, men då på lite annorlunda sätt. Ha det gott och välkommen åter till bloggen!

      Radera
    2. Hej igen !
      Hela familjen åt med god aptit.

      Radera
    3. Jätteroligt, så glad jag blir över responsen! Tusen tack! Må så gott! Hoppas du hittar fler maträtter att pröva hos mig.

      Radera