tisdag 11 januari 2011

Mandeltårta med hallonmousse, mascarpone och färska hallon


Den här tårtan tillägnar jag min kära svägerska Randi, som fyller pensionär idag. Det kan väl vara värt att fira med en specialdesignad tårta. I synnerhet som det faktiskt är hennes förtjänst att jag träffade min man. När jag för många år sedan, som en mycket vilsen och osäker 14-åring, kom till Sverige efter att ha levt större delen av mitt liv i Congo hamnade jag i samma klass som Randi, och hon förbarmade sig över mig och lärde mig de sociala koderna och hur man skulle uppföra sig. Det är svårt att begripa idag, när internet, mobiltelefoner, Skype och Facebook hör till vardagen. Det twittras och kvittras i varenda vrå av vår värld, men på den tiden var det tämligen exotiskt att bo utomlands, och vi levde dessutom väldigt isolerat. Kulturkrocken blev stor! Jag gjorde nog skäl för namnet "Djungel-Kjersti" som en del av mina klasskamrater lätt överseende kallade mig. Randi och jag blev i alla fall vänner, och 14 år senare upptäckte jag att hennes lillebror faktiskt vuxit till sig! Så det kan bli!
Stort grattis Randi! Ha ett fortsatt bra liv! Hoppas du gillar tårtan.

200 g äkta mandelmassa
1 dl mandelmjöl
1 riven bittermandel - kan uteslutas
3 äggvitor

500 g frysta, osockrade hallon - tinade
1 förpackning Mascarpone, 250 g
3 äggulor
2 dl Gelésocker Multi
1 msk vaniljsocker
saft av en ½ pressad lime
3 gelatinblad (eller motsvarande mängd agar-agar för vegetarianer)

1½ dl grädde
40 g vit choklad, gärna med limesmak
1 gelatinblad
1 ask färska hallon -  eller tinade, frysta om du inte får tag på färska

Kör mandelmassan smulig i matberedare och tillsätt även bittermandeln och det extra mandelmjölet - för att tårtan ska bli lite mindre söt. Tillsätt äggvitan, och kör till en jämn smet.
Kläm fast ett bakpapper i botten på en rund form med löstagbar kant, smörj lätt runt kanterna, och häll i smeten. Grädda i 175 graders ugnsvärme, näst längst ned, ca 20 - 23 minuter tills ytan fått lätt brun färg. Låt svalna.
Passera hallonen genom en finmaskig sil. Förhoppningsvis får du då ca 4 dl hallonpuré.
Lägg gelatinbladen i blöt fem minuter.
Blanda hallonpuré, äggulor, mascarpone och socker i en kastrukll, och sjud massan på svag värme några minuter. Tillsätt vaniljsocker, och låt gelatinbladen smälta ned i den varma hallonmassan. Pressa i lime. Låt svalna till rumstemperatur.
Lägg mandelbotten på ett fat, och montera formens kant runtom. Häll på hallonmassan. Om det är "otätt" kan du fästa en kant av dubbelvikt bakplåtspapper eller klippa till over-headfilm som en kant runtom - alternativt köpa färdiga remsor i köksbutik om du är riktigt lyxig.
Ställ kallt i kylskåpet att stelna helt.
Lägg gelatinbladet till chokladgrädden i blöt i kallt vatten. Hetta upp ½ dl av grädden, och bryt ned den vita chokladen. Rör tills det smälter, och smält också ned gelatinbladet. Låt svalna, och blanda med resterande grädde. Ställ in i kylskåp att bli riktigt kallt, och vispa sedan chokladgrädden fast. Bred ett tunt lager chokladgrädde över tårtan, spritsa toppar runtom, och täck med färska hallon och ev citronmelissblad.









 Hallonen kan bytas mot jordgubbar när det är säsong för det.

4 kommentarer:

  1. Åh vad god den ser ut! Synd att man inte är bjuden till faster på kalas ... ;) Fina bilder också.

    SvaraRadera
  2. Tack, love! Beröm från dig värmer extra eftersom du är proffs!

    SvaraRadera
  3. Den där ser ju fantastiskt god ut... Hoppas hon blev glad, konstigt annars :)

    SvaraRadera
  4. Fantastiskt god tårta. Konstnärligt fin och en gastronomisk upplevelse. Det är inte alla som får tårta tillägnad sej när de blir 65. Tack Kjersti.

    SvaraRadera