fredag 21 januari 2011

Citroncurd med kolasmak - mjölkfri






Jag brukar använda citron- eller limecurd ganska ofta. Det är jättegott i olika tårtfyllningar, och helt underbart att breda på scones. Det finns väldigt goda att köpa färdiga, ex vis Mrs Darlingtons, som brukar finnas i te- och kaffebutiker, saluhallar  m m, men alla som jag stött på är gjorda på vanligt smör, och därför inget för mjölkallergiker. Jag testade att göra på kallpressad kokosolja, och det blev väldigt bra. Jag tog också muscovadosocker för att göra det hela lite nyttigare, men då blir färgen inte lika solgul som vanligt. Jag prövade också att ha i det senaste förvärvet på "specerifronten", ett helt ljuvligt kokossocker från
Renée Voltaire. Det är gjort på nektarn från kokosblommor, och lär innehålla en del nyttigheter som inte alls finns i vanligt socker. Min curd fick på det sättet nästan lite kolaaktig smak som brytning till den syrliga citronen, men om du föredrar "vanlig" curd med den vanliga gula färgen tar du enbart syltsocker och utesluter kokossockret.
Äggvitorna som blir över kan du spara till en lättgjord semifreddo. Recept på den kommer i morgon.


100 g kallpressad kokosolja
3 citroner - helst ekologiska
1½ dl ljust muscovadosocker
1 dl syltsocker
3 ägg + 2 äggulor
1 msk kokossocker
½ msk vaniljsocker

Skrubba citronerna väl under varmt vatten, i synnerhet om du inte får tag på ekologisk frukt.
Riv skalet av 1½ citron - bara det allra yttersta gula - och pressa saften ur citronerna. Mät saften som ska vara ca 2 1/4 dl.
Smält kokosoljan tillsammans med citronskal, citronsaft och muscovado- och syltsocker, och vispa så att sockret löser sig.
Vispa upp äggen med äggulorna, och sila dem ned i kastrullen med citron och socker.
Sjud krämen på svag värme tills den tjocknar. Tillsätt vaniljsocker och kokossocker, och sjud ytterligare några minuter.
Häll upp på väl rengjord, varm och torr burk. Räcker till ca en 750 grams burk.








3 kommentarer:

  1. Det här är ju underbart ska genast prova detta recept

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att du vill testa, Milla! Hoppas du ska gilla curden, som ju är en lite nyttigare variant än den vanliga. Min senaste curd med Limoncello kan också rekommenderas, den är helt ljuvlig! Trevlig påskhelg önskar jag dig!
      http://kjerstismatochprat.blogspot.se/2012/03/himmelsk-citroncurd-med-limoncello.html

      Radera