fredag 8 juli 2016

Glutenfri restpaj med kyckling, champinjoner och brysselkålÄven en inbiten och hängiven matlagare och matbloggare kan tappa lust, inspiration och ork. Det händer inte jätteofta, men det händer. Även en matbloggare kan bli sjuk och tappa styrfarten. Det händer dessvärre lite för ofta. Då blir det färdiggrillad kyckling till middag. Då brukar det också bli en del grillad kyckling kvar till dagen därpå, när den där lusten och orken förhoppningsvis åter infinner sig! Den här glutenfria pajen blev resultatet sist, och den blev med beröm godkänd, så här kommer receptet!

2 dl ljust bovetemjöl
1 dl bovetegryn/flingor
1 msk husk
100 g smör - laktosfritt, vanligt
1 stort ägg
1 - 2 msk iskallt vatten

ca 60 g tunnskivad lagrad ost

200 g rensat grillat kycklingkött
150 g ansade champinjoner
3 vitlöksklyftor
1½ msk olivolja

8 lätt förvällda brysselkål - ca 100 g
ugnsbakade körsbärstomater efter behag

3 stora ägg
1 dl grädde
1 dl smetana
1 msk kryddmix BBQ citronmix från Zmaka

Kör ihop pajdegen i matberedare, låt den vila 5 minuter och tryck/kavla sedan ut den i en lätt smord pajform på ca 26 cm i diameter. Nagga botten och låt vila i kyl minst en halvtimme.
Förgrädda pajskalet 10 minuter i 200 grader, och fodra det genast med ostskivor när det kommer ut ur ugnen.

Grovhacka champinjonerna, skär kycklingköttet i mindre bitar, och skala och skiva vitlöken.
Lägg champinjonhacket i kall stekpanna, sätt på värmen och fräs under omrörning tills vätskan dunstat och det är lätt brynt. Tillsätt då olja, kyckling och vitlök och fräs runt ytterligare några minuter.
Fördela champinjon- och kycklingröra i det förgräddade pajskalet, och lägg också i halverade lätt förvällda brysselkål och ugnstomater.

Mixa ihop smeten och häll försiktigt över pajen.
Fortsätt grädda i samma ugnsvärme, 200 grader, 35 - 40 minuter, eller tills äggstanningen stelnat i mitten och pajen fått fin färg.

Ha en fin inledning på helgen go´vänner!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar