söndag 17 juli 2016

Glutenfri och mjölkfri enkel krusbärskaka - passar både till efterrätt och sommarfikaHäromdagen hjälptes Lilla I och jag åt att skörda de allra första krusbären för i år, och de hamnade i en lättgjord och god fika- eller efterrättskaka som är både glutenfri och mjölkfri. Det blev tummen upp från mitt testsmakargäng - inklusive Lilla I -  så här kommer receptet. Jag har sedan dess hunnit göra kakan ytterligare en gång, då med kokosflingor i stället för vit choklad eftersom jag hade slut på den. Det blev bra det också - även om det blev snäppet bättre med choklad.

Kakan är god precis som den är, men blir alls inte ledsen över lite sällskap i form av glass eller grädde.

Själva kakan är både glutenfri och mjölkfri. Tål du inte mjölkprodukter väljer du sällskap därefter i form av kokosgrädde eller annan alternativ grädde och någon mjölkfri glass.

4 stora ekoägg - vägde sammanlagt 268 g
1½ dl ljust rårörssocker
1 msk vaniljsocker
3 dl mandelmjöl
1½ tsk bakpulver
250 - 275 g gröna krusbär
1 dl mandelspån
100 g hackad vit veganchoklad - alternativt 1 dl kokosflingor

Snoppa och skölj krusbären.
Vispa ägg, rårörssocker och vaniljsocker riktigt ljust och pösigt och fluffigt.
Blanda mandelmjöl och bakpulver och vänd ned i äggpöset med luftiga tag.
Häll smeten i en lite mindre långpanna/ugnsform. Min mätte 25 x 33.
Strö över krusbär, mandelspån och hackad vit choklad. Eller kokosflingor.
Grädda i 175 grader, ett snäpp nedanför mitten, ca 20 - 25 minuter. Känn med provsticka så den är klar men inte övergräddad.

Kakan passar både som efterrätt och till alldeles vanligt sommarfika. Enjoy!!


4 kommentarer:

 1. Ser väldigt god ut. Hoppas du får en fin dag, kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Katarina! Ja, det har blivit väldigt uppskattad - ibåda tappningarna, både med choklad och kokos. Så enkel att göra också. Kram och detsamma!

   Radera
 2. Än en gång, lyckos er som har krusbär. Vi är snart hågade att plantera en buske någonstans, typ gerillaodling, bara för att få lägga vantarna på bären - dom är ju så goda! Det där ploppet som känns i munnen när man biter i ett krusbär, det går inte av för hackor:)

  Ha en fin vecka,
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Jag är lyckligt lottad! Vi har några riktigt gamla buskar. Skörden varierar men alltid blir det lite att ta hand om. Idag ska jag göra lite krusbärssylt. Sätt igång med gerillaodling ni! Kram!

   Radera